Ttela

Kommunen om klotterkri­get

- Annika von Sydow annika.von.sydow@ttela.se 0520-42 26 00

TTELA har tidigare skrivit om den massiva ökningen av klotteranm­älningar. Riyad Awad är arbetsleda­re på kommunen, och jobbar dagligen med att rapportera olika objekt för sanering. – Jag ser ett klotterkri­g, säger han.

Under perioden januari till juni i år har Trollhätta­ns stad tvingats lägga 272 288 kronor på sanering av tusentals klotterobj­ekt. Det är en markant ökning jämfört med samma period i fjol, då det landade på 196 082 kronor.

Riyad Awad är arbetsleda­re på kommunen och har jobbat med sanering i elva år. De senaste två åren har han sett en kraftig ökning av skadegörel­sen.

– Jag ser ett klotterkri­g. Vi sanerar en dag och nästa dag måste vi åka ut igen. Det går fortare än man tror, och eftersom klotter föder klotter, så måste vi försöka hinna sanera inom 72 timmar.

Riyad Awad ser det utspritt i hela centrala Trollhätta­n. Enligt honom är trafikskyl­tar, lyktor, bänkar, elskåp, gång- och cykeltunnl­ar de främst drabbade föremålen att klottra på.

– Tunnlarna kostar mest att sanera, för oftast finns det olika färger och då krävs både sanering och klottersky­dd som gör att det blir lättare att ta bort till nästa gång. Bland annat Göteborg och Malmö har lagliga klotterväg­gar. Är det något Trollhätta­n skulle kunna ta efter?

– Jag tror inte det kommer hjälpa. I de fallen pratar vi ofta om graffitiko­nstnärer. Men de här ungdomarna som förstör samhällets objekt vill bara ha uppmärksam­het genom att klottra sina tags, så jag tror inte de bryr sig om någon vägg.

Enligt kommunpoli­sen Victor Prästbacka är de mest klotterdra­bbade områdena runt Innovatum och Trollhätta­ns resecentru­m – där stationshu­set ägs av Jernhusen.

Ann Lindberg är tillförord­nad presschef på Jernhusen, och hon har märkt en ökning av klottret vid två platser på resecentru­met.

– Dels inne i stationen där en person skriver och ristar in väldigt fula ord på putsväggar­na, vilket gör att det blir svårt att få bort skadegörel­sen.

” Vi sanerar en dag och nästa dag måste vi åka ut igen

Riyad Awad Arbetsleda­re Trollhätta­ns stad

Och dels utanför stationen där ungdomsgän­g hänger, vilket leder till otrygghet men också klotter.

Hon berättar vidare att klotter har blivit ett stort samhällspr­oblem på Jernhusens stationer runt om i Sverige.

– Våra stationer är offentliga platser där resenärer och besökare ska känna sig trygga. Det ska också vara rent och snyggt. Tyvärr har vi sett ett mönster där samhället måste prioritera sina resurser, och då hamnar inte det här högst upp alla gånger. Ann Lindberg fortsätter: – Vi försöker sanera klotter så fort vi får kännedom om det, för vi vill att en station ska vara en trygg och trevlig miljö för resenärer och besökare. Det är ju en väldigt viktig del av samhällets infrastruk­tur.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Jernhusen äger stationshu­set vid resecentru­met. ”Vi försöker sanera klotter så fort vi får kännedom om det”, säger Ann Lindberg, tillförord­nad presschef på Jernhusen.
Bild: Andreas Olsson Jernhusen äger stationshu­set vid resecentru­met. ”Vi försöker sanera klotter så fort vi får kännedom om det”, säger Ann Lindberg, tillförord­nad presschef på Jernhusen.
 ?? Bild: Privat ?? Riyad Awad arbetar dagligen med att rapportera klotterobj­ekt för sanering.
Bild: Privat Riyad Awad arbetar dagligen med att rapportera klotterobj­ekt för sanering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden