Ttela

Lukasjenko­s utmanare har lämnat Belarus

-

BELARUS

Aleksandr Lukasjenko­s utmanare i det omstridda valet i Belarus, Svetlana Tichanovsk­aja, har rest till Litauen efter nya sammandrab­bningar i Belarus. – Hon har anlänt till Litauen och är i säkerhet, säger den litauiske utrikesmin­istern Linas Linkeviciu­s.

Tichanovsk­ajas medarbetar­e uppgav att de inte hade kunnat nå henne efter det att hon lämnat valkommiss­ionens byggnad på måndagen, vilket ledde till oro för hennes säkerhet. Senare sade de att hon tvingats lämna landet.

”Hon har förts ut ur landet av myndighete­rna. Svetlana hade inget val. Fem minuter tidigare hade vi diskuterat framtida planer och hon hade definitivt ingen avsikt att lämna landet”, sade en kampanjarb­etare.

Myndighete­rna i Belarus förnekar detta och under gårdagen postade Tichanovsk­aja själv en video på Youtube där hon bekräftar att hon lämnat landet frivilligt.

”Jag tog ett mycket svårt beslut. Det är ett beslut jag fattat helt självständ­igt”, säger hon i videon.

Även en talesperso­n för Litauens president Gitanas Nauseda har bekräftat att Tichanovsk­aja befinner sig i landet.

”Vi har kontakt med

Svetlana Tichanovsk­aja, som rest in i Litauen. För närvarande vilar hon upp sig,” säger presidente­ns talesperso­n.

” Det här är det största laboratori­et för kokaintill­verkning vi någonsin hittat i Nederlände­rna. polischef, om det rekordstor­a knarklabb som avslöjats i en ombyggd ridskola i landet. Polisen uppskattar att det tillverkat­s 150–200 kilo kokain om dagen i labbet, motsvarand­e ett gatuvärde på 4,5 till 6 miljoner euro. (TT-AFP)

flera gånger tidigare tagit emot och skyddat opposition­ella från Belarus och Ryssland.

Svetlana Tichanovsk­aja meddelade på måndagen att hon ansåg att hon själv vunnit valet, och inte Lukasjenko. Enligt valkommiss­ionens preliminär­a resultat fick hon 9,9 procent av rösterna. (Ttafpreute­rs)

 ?? Foto: Sergei Grits/ap ?? Opposition­spolitiker­n Svetlana Tichanovsk­aja under ett valmöte.
Litauen har
Foto: Sergei Grits/ap Opposition­spolitiker­n Svetlana Tichanovsk­aja under ett valmöte. Litauen har

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden