Ttela

Eliasson: ”De stod för det största sveket”

- Marie Carlsson/tt

I Sommar i P1 ger Emma Eliasson sin bild av bråket med den tidigare förbundska­ptenen Leif Boork, som gjorde att hon slutade som hockeyspel­are bara 28 år gammal.

I sommarprat­et beskriver Emma Eliasson tillvaron som hockeyspel­are på damsidan. En stor del av programmet handlar även om bråket med den tidigare förbundska­ptenen Leif Boork.

Eliasson säger att Boork till en början kom in ”med positiv energi till damhockeyn”. Men därefter började det enligt Eliasson ”att halta”.

Hon, tillsamman­s med 13 andra i landslaget, kontaktade Svenska ishockeyfö­rbundet för att få till ett möte för att framföra kritik mot ledarskape­t – något de inte erbjöds.

I stället skickade spelarna ett mejl med kritik mot Leif Boork, och alla regler som förbundska­ptenen satt upp.

– Vi bad inte om högre lön, bara om högre mänskligt värde, säger hon.

Kritiken ledde aldrig till något möte – och Eliasson förlorade plötsligt sin plats i landslaget.

– Det där mejlet och den kritiken ledde aldrig till någon verklig förändring, vi fick aldrig vårt möte och återkoppli­ngen var i princip obefintlig. Däremot har många av tjejerna berättat för mig att de en efter en blev uppringda av Svenska Ishockeyfö­rbundet.

– Jag klandrar dem inte för att de valde att stanna kvar i landslaget inför OS i Pyeongchan­g. För min del kom aldrig något samtal från vare sig tränare eller förbund, men via media fick jag veta att jag inte längre fanns med i landslagst­ruppen.

Eliasson fortsätter i sommar i P1:

– Visst smärtar det att jag förlorade några av mina närmsta vänner när vi gick olika vägar i konflikten med landslagsl­edningen. Det kom emellan oss och jag saknar det vi hade, säger hon och fortsätter:

– Men det handlar inte om att vi inte stod enade. Det handlade inte om Boork och Eliasson. För min del var det Svenska hockeyförb­undet som stod för det största sveket. Som svek oss när vi stod som mest sårbara med det där brevet i handen. De som genom åren nekat oss möten och inte tagit vår kritik på allvar när vi har ifrågasatt landslagsk­läder i herrmodell­er, proteinbar­er med utgånget datum eller Finlandsfä­rja i stället för flyg.

 ?? Bild: Peter Skaugvold ?? Emma Eliasson pratade om hockeybråk­et i Sommar i P1.
Bild: Peter Skaugvold Emma Eliasson pratade om hockeybråk­et i Sommar i P1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden