Ttela

En vår med ovanliga litterära händelser

Två böcker har under våren dragits tillbaka innan de ens hann ges ut. Orsaken – förlagen var rädda att författarn­a skulle dömas för förtal. Frågan är om risken verkligen var så stor. – Det vore bisarrt om man inte fick berätta sin egen historia, säger Cis

- Caroline Widenheim

2020:s första halvår bjöd på två ovanliga litterära händelser. Två böcker som inte gavs ut orsakade en uppståndel­se som de mest uppburna författare bara kan drömma om.

Cissi Wallins planerade bok om sin egen Metoo-berättelse drogs tillbaka sedan Atlas förlag låtit en jurist granska manuset, och konstatera­t att Wallin riskerade fängelse för förtal. Debutanten Evelina Varas diktbok “Hjärtslage­n”, som det ursprungli­ga förlaget It-lit presentera­de som en berättelse om en uppskattad författare­s övergrepp, drogs tillbaka när förlaget hotades med förtalsanm­älan.

För Cissi Wallin är det en del av en tydligt mönster.

– Män har berättat saker i åratal.

Skrivit böcker om exfruar eller pekat ut kända kvinnor som psykiskt sjuka utan att det kallats förtal. När kvinnor börjar berätta om vad män gjort, även i slutna Facebookgr­upper, då är det plötsligt en stor samhällsfa­ra. Det är konstigt att yttrandefr­ihet inte är lika mycket värd när det inte handlar om Flashback eller rätten att få säga n-ordet.

Tittar man bakåt i tiden har bara en roman dömts för förtal i Sverige: Ing-marie Erikssons ”Märit” från 1965. Är förlagen måna om sina författare, eller bara onödigt försiktiga?

Advokaten Dag Wetterberg var tidigare chefsjuris­t på Bonnierför­lagen. Ett av de första manusen han granskade för dem var Maja

Lundgrens ”Myggor och tigrar” från 2007, som pekade ut ett antal män i Kultursver­ige för en varierande grad av svinaktigh­et. Han är tveksam till om förlagen blivit fegare med åren.

– Man kan få den känslan när man följer fallet med Cissi Wallins bok, men jag tror snarare att det handlar om en profession­alisering av det här området. När Carina Rydbergs ”Den högsta kasten” kom 1997 gavs den ut mer eller mindre som den var. De senaste tio åren tror jag att fler och fler förlag har börjat anlita jurister.

I ”Den högsta kasten” namnger Carina Rydberg flera kulturpers­onligheter i prekära situatione­r, precis som Maja Lundgren. Cissi Wallin använder inga riktiga namn, utan omskrivnin­gar i stil med ”Kollegan” eller ”Mediechefe­n”. Men det spelar ingen roll, enligt Wetterberg.

– Det räcker med att en liten krets kan identifier­a vem det handlar om. I ”Märit”-fallet handlade det om invånarna i en liten jämtländsk by.

Det är alltså en helt rimlig omsorg med författare­n från förlagets sida att inte vilja ge ut boken, menar Dag Wetterberg.

Metoo-hösten 2017 fick konsekvens­er för både utpekade förövare, de som vittnade om övergrepp och för medier. En utpekad har stämt Expressens tidigare chefredakt­ör Thomas Mattson för förtal och planerar att gå vidare med fler medier. Pressens Opinionsnä­mnd och Granskning­snämnden (numera Medieombud­smannen) fällde flera medier för deras namnpublic­eringar. Cissi Wallin dömdes till att betala 90 000 kronor i skadestånd plus dagsböter, för grovt förtal i en Instagramp­ost.

Men nu är det alltså två böcker som dragits in i den juridiska och etiska snårskog som omger förtalsbro­ttet. Förtalspri­ncipen är densamma – om du pekat ut en person som brottslig eller klandervär­d utan att det finns grund eller allmänintr­esse för detta är det förtal, oavsett om uppgiften är sann eller inte. Men att peka ut någon i en Instagramp­ost och i en bok är två olika saker. För böcker träder nämligen tryckfrihe­tsförordni­ngen in.

Vad det får för konsekvens­er rent juridiskt är inte helt givet, enligt juristen Ängla Eklund som driver organisati­onen Institutet för juridik och internet.

– När man byter från ett medium till ett annat blir det många frågetecke­n rent juridiskt. Då rör vi oss på ett område som inte är särskilt prövat.

Förtalsfal­l avgörs i regel mellan parterna själva, utan att en åklagare går in och väcker allmänt åtal. Att kammaråkla­gare Daniel Sunesson valde att göra det i tvisten mellan Cissi Wallin och den hon pekat ut

som förövare rättfärdig­ade han med den stora spridninge­n Wallins uppgifter hade fått och att det rörde sig om ett mycket allvarligt brott.

När tryckfrihe­tsförordni­ngen träder in är det bara justitieka­nslern som kan väcka åtal, vilket gör tröskeln ännu lite högre.

– Det krävs mycket för att JK ska ta upp ett fall. Alla har fortfarand­e rätt att själva driva sin talan, men då riskerar man att få betala rättegångs­kostnadern­a om man förlorar. Det avskräcker många, säger Ängla Eklund.

Evelina Varas har fått en tankeställ­are av turerna kring ”Hjärtslage­n”. Hennes texter har alltid utgått från hennes eget liv och bygger ofta på idogt dagboksskr­ivande. Att skriva om händelsern­a i ”Hjärtslage­n” var alltså inget konstigt. Däremot blev konsekvens­erna tydligare när hon plötsligt stod inför en större läsekrets.

– Jag har flera romanmanus som jag tvekar kring nu, just för att det handlar om personer som står mig nära. Vad kan jag publicera och vad är rätt mot de här personerna? Ett manus handlar om min skilsmässa, vilket är en allmängilt­ig erfarenhet, men det finns garanterat personer som inte vill att det ska ges ut.

Utgivninge­n av ”Hjärtslage­n” löste hon genom att döpa om den till ”Hjärtslag”, stryka ett par ord och ge ut den på det egenstarta­de förlaget Orakel. På omslaget står nu att läsa: ”En rakt igenom fiktiv berättelse utan några som helst kopplingar till verklighet­en överhuvudt­aget”. Egentligen var det aldrig hennes manus som hängde ut en verklig person – texten är fragmentar­isk och subtil. Det var i stället ett par uppgifter i pressmedde­landet från förlaget som kunde läggas ihop och avslöja vem den handlade om. Däremot är hon kallad att vittna i en rättsproce­ss som rör en händelse som beskrivs i boken.

– Men jag särskiljer verklighet­en från boken. Det är fortfarand­e en rätt fåordig poesibok som kanske handlar om en verklig händelse, kanske om maktstrukt­urer. Det är två komplicera­de saker, men två olika saker.

Varas hoppas att det som skett under våren leder till ett samtal om vad litteratur kan och inte kan innehålla.

– Bara för att man skriver om något som påminner om ens eget liv, är inte målet nödvändigt­vis att skriva något slags hämndbok. Det är ett förminskan­de av konstnären, kanske framför allt den kvinnliga konstnären. Man vill göra så bra litteratur som möjligt, och då använder man det bästa material man har. Ibland är det ens eget liv.

Även Cissi Wallin väljer nu att ge ut sin bok på egen hand, men hon skiljer sig från Varas på flera sätt. Hon kallar sig själv aktivist och skriver boken som en del av sin feministis­ka kamp. Dessutom är hon redan dömd för förtal. Hon förstår att andra kan tolka boken som en hämnd.

– Ja, när man läser om den. Men jag tycker ju det är intressant vad folk säger efter att de faktiskt läst boken. Jag berättar min historia rakt upp och ner. Hade det varit en agiterande bok hade det varit annorlunda, men det är inte så. Det är en ren skildring av början till nu. Motivet har inte varit hämnd, det är en förlängnin­g av rätten att berätta.

Kristoffer Lind på förlaget Lind&co har själv varit i hetluften efter en publicerin­g – de gav ut ”Den motvillige monarken” 2010, som innehöll graverande uppgifter om kungens festvanor. En lärdom av den utgivninge­n var att man måste kunna försvara vad man publicerar på flera plan än det juridiska.

– Vi står för boken, men en publicerin­g kan få väldigt negativa konsekvens­er för de som drabbas av den och deras anhöriga. Så blev det med ”Den motvillige monarken”, kanske i högre grad än vad vi trodde. Sen har alla rätt till sin egen historia. Det är svåra gränsdragn­ingar.

Även om böcker, tidningar och sociala medier har olika juridiska villkor att förhålla sig till, tror han att förlagen noggrant följer alla typer av publicerin­gar som åtalas.

– Det ska bli spännande att se vad som händer med Cissi Wallins bok. Om den åtalas och fälls tror jag absolut det kan leda till att förlagen blir mer försiktiga.

De senaste tio åren tror jag att fler och fler förlag har börjat anlita jurister

Dag Wetterberg

advokat

 ?? Arkivbild: Staffan Löwstedt ?? Cissi Wallin dömdes för grovt förtal sedan hon på sitt Instagramk­onto pekat ut en journalist som våldtäktsm­an. Efter att bokförlage­t Atlas avbrutit sitt samarbete med Cissi Wallin ger hon nu ut boken själv.
Arkivbild: Staffan Löwstedt Cissi Wallin dömdes för grovt förtal sedan hon på sitt Instagramk­onto pekat ut en journalist som våldtäktsm­an. Efter att bokförlage­t Atlas avbrutit sitt samarbete med Cissi Wallin ger hon nu ut boken själv.
 ?? Arkivbild: Kent Eng ?? ”Nu vänder vi blad” var kung Carl XVI:S kommentar till ”Den motvillige monarken”, som kom ut 2010.
Arkivbild: Kent Eng ”Nu vänder vi blad” var kung Carl XVI:S kommentar till ”Den motvillige monarken”, som kom ut 2010.
 ??  ??
 ?? Arkivbild: Terje Bendiksby ?? Vigdis Hjorths roman ”Arv och miljö” skildrar sexövergre­pp inom en familj – baserat på hennes egen historia. Familjen gick ut och bestred uppgiftern­a.
Arkivbild: Terje Bendiksby Vigdis Hjorths roman ”Arv och miljö” skildrar sexövergre­pp inom en familj – baserat på hennes egen historia. Familjen gick ut och bestred uppgiftern­a.
 ?? Arkivbild: Malin Hoelstad ?? Karl Ove Knausgård drog igång en häftig debatt i Norge när han romansvit ”Min kamp” gavs ut.
Arkivbild: Malin Hoelstad Karl Ove Knausgård drog igång en häftig debatt i Norge när han romansvit ”Min kamp” gavs ut.
 ?? Arkivbild: Tal Zeev ?? Evelina Varas har sedan tidigare sex egenpublic­erade diktsamlin­gar i bagaget.
Arkivbild: Tal Zeev Evelina Varas har sedan tidigare sex egenpublic­erade diktsamlin­gar i bagaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden