Ttela

Petri, 39, kämpade för sitt liv i respirator­n

Från att ena veckan ha varit en fullt frisk 39-åring som tränade fem dagar i veckan till att andra veckan ligga i respirator på covid-iva och kämpa för sitt liv. I TTELA Dokumentär kan du höra Petri Silomäki och hans syster Elisabeth berätta om veckorna i

- Annie Granzell

Petri Silomäki kommer aldrig att glömma veckorna i maj då han inte visste om han skulle leva eller dö. I sex dygn låg han i respirator på iva. Hör honom själv berätta om mardrömsdy­gnen i TTELA Dokumentär.

Klockan är 02.30 när läkarna och personal från covid-iva väcker Petri Silomäki på infektions­avdelninge­n på Näl. Här har han vårdats några dagar, fått syrgas och behandlats med en ”värstingma­skin” som han kallar den. Till slut går det inte längre, han blir inte bättre, snarare sämre. Kroppen orkar inte längre och nu har läkarna beslutat att Petri ska sövas och få hjälp att andas av en respirator.

Timmarna innan det här ögonblicke­t har han pratat med en pastor, de har bett tillsamman­s över telefon. Petri är inte rädd längre, han känner sig lugn.

Samtidigt ringer telefonen hemma hos hans syster Elisabeth Hermansson Silomäki i Göteborg. Hon ligger och sover. Hon är Petris närmast anhöriga.

– Nu får Petri hjälp av en respirator att andas, säger läkaren i telefonen.

Nätterna som följer sover Elisabeth inte alls. Hon vågar inte somna, tänk om telefonen ringer med det värsta besked hon kan tänka sig?

– Det går inte att beskriva hur jag kände, när jag inte visste om min bror skulle leva eller dö, säger hon.

I TTELA:S dokumentär hör du Petri Silomäkis egna ord om veckorna i maj då livet vände. Hur coronaviru­set tog över hans kropp, hur han sövdes ner, kämpade för sitt liv och om den enorma tacksamhet­en till sjukvårdsp­ersonalen.

I dokumentär­en möter du också systern Elisabeth som berättar hur det var att stå vid sidan, som anhörig, mitt i en pandemi som skördade hundratals liv varje dag.

” Det går inte att beskriva hur jag kände, när jag inte visste om min bror skulle leva eller dö

Elisabeth Hermansson Silomäki

 ?? Bild: Stefan Bennhage ??
Bild: Stefan Bennhage
 ??  ?? Petri Silomäki från Trollhätta­n insjuknand­e i maj, i vad han först trodde var en vanlig förkylning men som senare visade sig vara covid-19. I två veckor vårdades han på sjukhus varav sex dygn i respirator på covid-iva.
Petri Silomäki från Trollhätta­n insjuknand­e i maj, i vad han först trodde var en vanlig förkylning men som senare visade sig vara covid-19. I två veckor vårdades han på sjukhus varav sex dygn i respirator på covid-iva.
 ??  ?? Tipsa mig!
Jag tar gärna emot tips och vill ta del av din historia. Annie Granzell 0521-57 59 09 annie.gramzell@ttela.se
Tipsa mig! Jag tar gärna emot tips och vill ta del av din historia. Annie Granzell 0521-57 59 09 annie.gramzell@ttela.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden