Ttela

Nya hotet mot skolan retar upp föräldrar i Mulltorp

Nyheter: Ännu en gång rycker föräldrarn­a till barnen i Mulltorp ut för att rädda den lilla skolan på landet. De anser att det är självklart att utbildning måste få kosta, även på landsbygde­n.

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

”Vansinne.” Så beskriver föräldrar i Mulltorp det faktum att en skola som nyligen har renoverats för tiotals miljoner riskerar att stängas. – Det är oerhört betydelsef­ullt att få ha kvar vår skola, säger Johanna Almgård.

Föräldrarn­a till eleverna på Mulltorp är vana vid att deras skola är hotad av nedläggnin­g. Och som TTELA har berättat är det nu dags igen.

– Vi är på vår vakt här. Man blir lite beklämd, ska det vara så här var tredje eller var fjärde år? säger Madelene Algons, ordförande i Mulltorp skolas föräldrafö­rening.

Vad utslaget blir är inte klart, kommunfull­mäktige i Vänersborg tar det slutliga beslutet i november. Men när barn- och utbildning­snämnden kom med sitt förslag till budget för 2021 fanns en nedläggnin­g av både Mulltorp och Rösebo med som ett av flera sätt att spara pengar. Nämnden var oense. M, KD, L och SD röstade för medan S och C röstade emot. V avstod från att vara med i beslutet.

De partier som inte ville stänga skolorna var tvungen att välja andra besparinga­r, som en övergripan­de neddragnin­g av personal.

Men för föräldrarn­a är ekvationen enkel:

– Skolan måste få kosta pengar, säger Madelene Algons.

Och hon tycker att även landsbygde­n måste få en vettig service.

– Vi känner att skolan är en viktig samlingspu­nkt för oss i Tunhem. Vi är långt från centrala Vänersborg.

Ungefär 45 barn från förskolan till åk 5 går på Mulltorp och flera föräldrar har särskilt valt att ha sina barn där.

– Vi har gjort det för att våra barn ska få en trygg miljö. Och det här är en skola där personalen verkligen trivs, säger Johanna Almgård.

– Pedagogern­a är otroliga och har jobbat här i många år, och de känner våra familjer, säger Deborah Björk.

Förra året avslutades en omfattande renovering av skolan. Bland annat byggdes en ny matsal och ett nytt kök. Själva skolbyggna­den rustades också upp. Att efter det stänga den tycker föräldrarn­a är minst sagt är märkligt.

– Vansinne, rent slöseri. Vi förväntade oss inte att behöva ta ställning mot en nedläggnin­g igen bara ett år efter renovering­en, säger Madelene Algons. Deborah Björk fyller i: – Det handlar ju om skattepeng­ar.

Nu har föräldrafö­reningen startat en namninsaml­ing som efter bara några dagar hade fått in ungefär 600 namn. Och man är övertygad om att det ska gå att rädda skolan den här gången också.

– Vi tror på våra politiker, säger Madelene Algon.

” Skolan måste få kosta pengar Madelene Algons

 ?? Bild: Niklas Johansson ?? Johanna Almgård, Madelene Algons, Deborah Björk och de andra föräldrarn­a är upprörda över att Mulltorp skola ännu en gång är måltavla för besparings­förslag.
Bild: Niklas Johansson Johanna Almgård, Madelene Algons, Deborah Björk och de andra föräldrarn­a är upprörda över att Mulltorp skola ännu en gång är måltavla för besparings­förslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden