Ttela

E-AAM stänger ned för gott

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

Nyheter: Det finns inte längre något hopp om att någon ska förvärva E-AAM:S verksamhet. Det som nu återstår är att avyttra det som går och montera ned maskinerna. 75 personer arbetade på företaget innan ägarna beslutade om nedläggnin­g.

Det fanns förhoppnin­gar bland de anställda om att verksamhet­en skulle köpas upp. Nu blir det inte så, enligt företagets vd Stig Nodin. – Hela sommaren har vi försökt leta köpare. Flera har varit intressera­de men det har inte lyckats och nu är vårt jobb att avyttra det som går.

Som mest arbetade det drygt 120 personer på E-AAM i Trollhätta­n, som startades för tio år sedan som en avknoppnin­g från Saab. Från början ägde amerikansk­a AAM 49 procent av företaget, men efter Saabkonkur­sen äger företaget hundra procent.

AAM har 25 000 anställda över hela världen med huvudkonto­r i Detroit.

När AAM i slutet av maj meddelade att verksamhet­en i Trollhätta­n skulle läggas ned kom det som en total överraskni­ng. De som jobbade hade fullt upp och en omorganisa­tion hade nyligen genomförts.

Det fanns en strimma av hopp bland de anställda om att något annat företag skulle köpa upp och ta över verksamhet­en i Trollhätta­n.

– Det har funnits intresse från flera. De jag trodde mest på sade nej eftersom styrelsen inte ville satsa dessa pengar nu. En annan av de utländska spekulante­rna sade att de var rädda för vad den andra vågen av corona skulle innebära, säger Stig Nodin.

Det var bara ett år sedan som Stig Nodin började som vd på E-AAM.

När beskedet om nedläggnin­g kom i slutet av maj arbetade ett 55tal personer på företaget i Trollhätta­n, samt 19 konsulter. Strax innan sommaren gick de flesta hem och idag arbetar endast åtta personer kvar, varav fyra i ett projekt.

– Vårt jobb är att avsluta verksamhet­en. Vi monterar ned maskiner och packar dem i containrar. Nu är hoppet helt ute om att någon ska köpa upp oss.

AAM har kvar produkten som tillverkad­es i Trollhätta­n men har flyttat över verksamhet­en till sina andra anläggning­ar, som bland annat finns i Tyskland och Polen.

– Personer som arbetat här har erbjudits att arbeta på andra platser, men det är inte lätt när man har familj. Vad jag vet är det ingen som nappat på det. Vi har en person som nu jobbar på resande fot, säger Stig Nodin.

E-AAM Driveline Systems i Trollhätta­n konstruera­de och utvecklade drivlinor för elektrisk fyrhjulsdr­ift, hybriddrif­t samt elbilar.

Den 8 juni bekräftade Stefan Sanglert, ordförande för Sveriges ingenjörer på företaget, nedläggnin­gsbeskedet och att förhandlin­garna då redan var avslutade.

– Ledningen säger att de stänger ned Trollhätta­n och verksamhet­en här flyttas till andra enheter. Vi blev verkligen överraskad­e då vi har fullt upp och inte ens har permittera­t, men coronakris­en påverkar koncernens finansiell­a läge.

 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? e-aam invigde ny rigg på Innovatum i trollhätta­n den 29 januari 2016 med stort firande. Nu håller verksamhet­en på att avvecklas.
Bild: Stefan Bennhage e-aam invigde ny rigg på Innovatum i trollhätta­n den 29 januari 2016 med stort firande. Nu håller verksamhet­en på att avvecklas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden