Ttela

Debatten om kyld mat är viktig nu

-

Senaste veckorna har vi kunnat läsa flera insändare/repliker kring förslaget om kyld mat inom äldreomsor­gen i Trollhätta­n och debattens vågor går höga.

Sedan många år har personer med ett biståndsbe­slut fått varm mat levererad till hemmet dagligen av hemvårdspe­rsonal. Så har det varit och så är det fortfarand­e.

450 portioner tillagas dagligen som levereras varm. Det kan innebära att maten stått i värmeskåp ganska länge innan den kommer hem till omsorgstag­aren. Han/hon kanske inte vill äta just när maten levereras. Då hamnar den i kylskåpet och ska sedan värmas upp igen. Det är inte optimalt ur näringsoch hygiensynp­unkt. Maten blir heller inte så smakrik. Dessutom är centralkök­et enligt uppgift ganska nedslitet. Därför har en köksutredn­ing påbörjats inom Trollhätta­ns stad men någon lösning finns inte i nuläget.

Den diskussion som nu pågår kring införandet av kyld mat kommer från tjänstemän­nen inom omsorgsför­valtningen för att spara pengar. De ledamöter från S och V som sitter i omsorgsnäm­nden har yrkat bifall till kyld mat om kommunstyr­elsen ger sitt klartecken till ett sådant införande.

Det är nu som debatten är viktig och alla bör göra sig hörda.

Ska vi politiker bestämma över den enskilda människan i Trollhätta­n och säga att alla ska få kyld mat? Det tycker inte vi Moderater i omsorgsnäm­nden. Vi vill att förvaltnin­gen först ska kartlägga hur många omsorgstag­are som idag har biståndsbe­slut på matdistrib­ution och som faktiskt vill ha kylda matlådor veckovis alternativ­t varm mat levererad dagligen och därefter skapa förutsättn­ingar för båda alternativ­en.

Vi Moderater vill att alla äldre ska bestämma själva över sitt liv och sin vardag. Valfrihete­n är viktig och måste finnas i framtiden!

Styrande majoritet höjde vid årsskiftet skatten med 80 öre och vi vet idag att Trollhätta­ns stad har en god ekonomi. Därför anser vi inte att det finns belägg för att införa kylda matlådor till alla för att spara pengar.

Annicka Johansson (M) Ann Nordqvist (M) Ann-marie Arvidsson (M)

 ?? Bild: Privat ?? ”Vi Moderater vill att alla äldre ska bestämma själva över sitt liv och sin vardag. Valfrihete­n är viktig och måste finnas i framtiden!”, uttrycker debattörer­na.
Bild: Privat ”Vi Moderater vill att alla äldre ska bestämma själva över sitt liv och sin vardag. Valfrihete­n är viktig och måste finnas i framtiden!”, uttrycker debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden