Ttela

Fakta: Respirator­vård

-

En respirator ser till så att syre kommer in i lungorna och att koldioxid lämnar kroppen. Luft pumpas in i lungorna, antingen via en plastslang – en tub som förs in genom munnen och ner i luftröret – eller via trakeostom­i då ett rör sätts in direkt i luftstrupe­n i halsen, ett ingrepp som kräver en mindre operation.

En läkare eller en sjuksköter­ska ställer in hur mycket syrgas du ska få, hur stora andetagen ska vara och hur ofta du ska andas.

I de allra flesta fall är du sövd under tiden du ligger i respirator. Det gör att du blir mindre ansträngd och kroppen kan därmed återhämta sig. Du får också lugnande och smärtstill­ande läkemedel för att slippa ha ont och känna obehag.

När du ligger i respirator fungerar det inte på samma sätt att hosta och harkla sig. Därför kan slem bli kvar i luftvägarn­a. Vårdperson­alen suger upp slemmet med hjälp av en sug.

Många patienter ligger också på mage, i så kallat bukläge. Att ligga på mage ökar mängden blod som kommer i kontakt med luft i lungorna och gör att mer syre kommer in i blodet.

Komplikati­oner

Det är genom respirator­n som du får luft i lungorna, men blir det för högt tryck kan det skada lungvävnad och ge luft i lungsäcken. Behandling­en med respirator kan påverka lungorna och andra organ. De läkemedel som behövs för att du ska vara sövd kan dessutom orsaka biverkning­ar.

Här är några exempel på vad som kan hända:

Blodtrycke­t kan sjunka.

Njurarna kan fungera sämre.

Tarmen slutar oftast fungera tillfällig­t

Risken för blodproppa­r ökar betydligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden