Ttela

Fördubblin­g av bekräftade covidfall i Trollhätta­n

-

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar i TTELA:S område, där det bland annat finns 13 nya sjukdomsfa­ll i Trollhätta­n den senaste veckan. – Det är nu vi har chansen att bromsa smittsprid­ningen tillsamman­s, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskydd­släkare.

På torsdagen presentera­de Folkhälsom­yndigheten de senaste siffrorna över bekräftade fall av covid-19. I Trollhätta­n har antalet konstatera­de fall ökat från fem till 13 den senaste veckan. Det är också den högsta siffran under en enskild vecka sedan mitten av augusti.

Vänersborg har gått från sex till fem fall senaste veckan medan det har gått från ett till tre i Lilla Edet under samma period. I Mellerud har det inte funnits några nya fall de senaste sex veckorna.

Den senaste tiden har smittsprid­ningen ökat snabbare i vissa regioner än i andra, främst i tätbefolka­de områden. Stockholm står för en stor ökning, liksom Örebro och Uppsala.

I regionen rapportera­des 537 nya fall under förra veckan, vilket är den högsta siffran sedan i mitten av augusti.

– Vi ser samma trend i Trollhätta­n som i regionen som helhet. Den senaste tiden har ökningen i stor grad funnits bland de yngre men den senaste veckan ser vi det även bland äldre åldersgrup­per, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskydd­släkare.

Enligt Eva Lindhusen Lindhé är inga av fallen i Trollhätta­n knutna till något äldreboend­e, men hon tror att en del av de 13 nya fallen finns inom en och samma familj.

– På det stora hela ser vi att arbetsplat­ser verkar vara vanliga smittkällo­r. Vi glömmer bort att vi är mitt i en pandemi, många tror att det är över och har inte samma försiktigh­et. Vi glömmer bort det på arbetsplat­serna eller går ut på kalas och after work. Där har vi haft ett stort antal som har smittats, säger hon.

 ??  ?? Eva Lindhusen Lindhé, smittskydd­släkare.
Eva Lindhusen Lindhé, smittskydd­släkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden