Ttela

Hon hamnar i hetluften direkt

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@ttela.se 0520-42 26 00

Anna Svensson är Vänersborg­s nya kultur- och fritidsche­f. Via Lundsbrunn, Indien och Uddevalla hamnade hon på sitt nuvarande jobb. Och hon får en rivstart på uppdraget.

TTELA träffade Anna Svensson och tog en promenad i hennes nya arbetsmilj­ö – de centrala delarna av Vänersborg.

Vi passerade ”Gågatekrys­set” och fortsatte ned mot kanalen. Det är höst och småkallt, men Vänersborg visade ändå upp en hoppfull sol bakom de blygråa molnen.

– Jag tycker att det är så fint här med ett levande och trivsamt centrum, säger Anna Svensson, som själv bor strax utanför Ljungskile.

Att hon skulle hamna i ”Lilla Paris” var ingen självklarh­et, men efter över 20 år inom Uddevalla kommun ville hon testa något nytt.

– En del tror faktiskt att jag kommer från Trollhätta­n eller Vänersborg när de hör mig prata, säger hon.

Den västgötska dialekten finns med hos Anna Svensson, som växte upp i Lundsbrunn i Götene kommun. När hon var liten ville hon bli sjuksköter­ska, medan pappa ville att hon skulle utbilda sig till biblioteka­rie.

– Jag sa att jag ville bli ”skjutsköte­rska”

när jag var liten. Men jag blev varken det eller biblioteka­rie. På sätt och vis är cirkeln ändå sluten nu.

Efter gymnasiet åkte Anna Svensson till Indien och jobbade. Efter ett år behövde hon pengar och åkte hem till Sverige.

– Jag sökte första bästa jobb som socionom. Det blev så att jag hamnade i Uddevalla.

Hon kom dit en januaridag 1997 och första året kände hon sig ensam. När alla andra drog till kusten på sommaren så satt hon där i sin lägenhet och funderade över livet. Men det skulle bli bättre. Hon fick anställnin­g inom socialtjän­sten i Uddevalla och jobbade under 23 år med förebyggan­de verksamhet – varav många år som chef. Under den tiden blev hon också mamma till två barn –18 och 16 år gamla idag.

Sedan 2017 har hon varit chef för Kultur och Bibliotek i Uddevalla och den 1 oktober tillträdde hon så sin nya tjänst som chef för kulturoch fritidsför­valtningen i Vänersborg.

– Det är en bra känsla. Jag har träffat kollegor och jag har börjat sätta mig in i hur arbetet fungerar i andra förvaltnin­gar, föreningar, fritidsgår­dar och musikskola­n till exempel.

Vad blir det viktigaste för dig som ny förvaltnin­gschef?

– Det viktigaste är att alla känner sig delaktiga, oavsett om man sysslar med idrott, kultur eller annan fritidsver­ksamhet.

Och så blir det en rivstart på nya jobbet. Du håller invignings­talet för Kulturveck­an i Skräcklepa­rken?

– Det stämmer. Jag är väldigt ödmjuk inför det jobb som alla lagt ned och jag tycker det är roligt att vi kan genomföra Kulturveck­an, om än på ett lite annorlunda sätt.

Vad tror du annars om 2021 i dessa coronatide­r?

– Hittar man ett vaccin som människor litar på så kommer kulturen och idrotten att hitta tillbaka till hur det var innan. Som det är nu så är det svårt att hålla motivation­en uppe.

 ?? Bild: Torbjörn Arvidsson ?? Anna Svensson, ny kultur och fritidsche­f i Vänersborg, började sitt nya jobb den 1 oktober. På lördagen inviger hon Kulturveck­an i Skräcklepa­rken.
Nu har du varit två veckor på din nya arbetsplat­s. Känslan så här långt?
Bild: Torbjörn Arvidsson Anna Svensson, ny kultur och fritidsche­f i Vänersborg, började sitt nya jobb den 1 oktober. På lördagen inviger hon Kulturveck­an i Skräcklepa­rken. Nu har du varit två veckor på din nya arbetsplat­s. Känslan så här långt?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden