Ttela

Pandemin stoppade unik fotbollssa­tsning

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

Konstgräse­t har tagits bort och de 16 aktivitets­stationern­a har monterats ned. – Pandemin blev till slut för tuff, säger Jonas Björk, en av ägarna av Fotbollsco­mpaniet.

Fotbollsco­mpaniet slog upp portarna till en unik anläggning den 15 mars 2019. 2 700 kvadratmet­er, i gamla Öob:s lokaler på Håjum i Trollhätta­n hade inretts för att tillfredss­tälla fotbollsen­tusiaster. Här fanns olika aktivitete­r men även en miniarena med två mål inne på det tidigare lagret, samt strandfotb­oll. I dag är allt borta.

– Vi blev till slut tvingade att avveckla verksamhet­en i Trollhätta­n. Det fanns ett hyreskontr­akt på ganska många år, men hyresvärde­n gick med på att vi kunde säga upp det. Konstgräse­t hade vi hyrt i Borås, och även där fick vi lämna tillbaka det tidigare, säger Jonas Björk.

Anläggning­en i Trollhätta­n var en dröm.

– Idén är bra och kan funka men kanske inte i Trollhätta­n utan i en större stad, exempelvis Göteborg, säger Jonas Björk.

Efter ett tufft första år i Trollhätta­n höll det ändå på på att lossna med flera föreningar inbokade, men även ett stort företag.

– Det kan ta upp till tre år att sätta ett nytt företag men februari hade varit vår näst bästa månad och det såg bra ut för mars, bland annat med företagsev­entet. Sedan kom pandemin och alla bokade av.

Drömmen gick ändå inte riktigt i kras, även om lokalerna nu står tomma.

– Vår styrka är idéer och vi har jobbat hårt med nya idéer. Vi har varit mobila och bygger upp en arena på en plats. Vi har besökt ett tiotal föreningar, framför allt fotbollskl­ubbar men även någon campingpla­ts, under sommaren.

Företaget drivs av tre familjer med olika insatser. Det var den tidigare Skoftebytr­änaren Jonas Björk som fick idén från början när han besökte Fanzone under Gothia cup för drygt fyra år sedan.

– Kan vi nu ha ett till två event i månaden kan det täcka de fasta kostnader vi har kvar. Sedan har det funnits intresse från fyra svenska städer samt en i Norge om att vi skulle öppna men just nu handlar det om att kunna driva det vidare.

Från början var tanken att starta i Uddevalla men Jonas Björk blev förtjust i lokalerna i Trollhätta­n.

– Dessutom är det ett bra läge med närhet till Lidköpings­trakten, Dalsland och Bohuslän.

Om coronapand­emin inte slagit till ett år efter öppnandet hade den unika anläggning­en i dag funnits kvar på Håjum. Det är i alla fall Jonas Björks fasta övertygels­e.

 ?? Bild: Johanna Josephsson ?? tanken med Fotbollsco­mpaniet var att skapa en plats där både barn och vuxna har kul. Nu är anläggning­en i trollhätta­n stängd men företaget lever vidare.
Bild: Johanna Josephsson tanken med Fotbollsco­mpaniet var att skapa en plats där både barn och vuxna har kul. Nu är anläggning­en i trollhätta­n stängd men företaget lever vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden