Ttela

Stena satsar österut – för 700 miljoner

- Lisa Axelsson lisa.axelsson@gp.se

Med två nya fartyg vill Stena Line ta upp kampen om resemarkna­den på Östersjön. Satsningen är värd 700 miljoner kronor. – 2020 är ett tufft år, men vi investerar för 40 år framöver, säger vd Niclas Mårtensson.

Rederinäri­ngen har knappast varit förskonad från coronakris­en. Under 2020 har man räknat med att tappa 80 procent av all passagerar­trafik i Europa och när gränserna till Danmark, Norge, Polen och Tyskland stängde i mitten av mars tog bolaget en så stor smäll att man varslade 950 anställda om uppsägning i den svenska verksamhet­en.

Ändå sjösätter nu Stena Line två nya fartyg på linjen mellan Nynäshamn och Ventspils, Lettland.

Under våren 2021 ska man byta till två större fartyg, som innan de går i trafik både ska förlängas och moderniser­as. Därmed ökar Stena Line fraktkapac­iteten på linjen med 30 procent och tar samtidigt upp kampen om resemarkna­den på Östersjön.

– Vi ser en ökad efterfråga­n från våra kunder för sjötranspo­rter i Östersjön. Det är en expansiv region där vi redan idag har en stark närvaro såväl inom transport som turism. Vi stärker nu ytterligar­e vår position med två nya moderna fartyg, säger Niclas Mårtensson, vd på Stena Line.

Stena Line har totalt 36 fartyg och 4 300 anställda på sina 18 linjer i Europa, varav tre i Östersjöre­gionen.

Totalt har de båda fartygen kostat 700 miljoner kronor. Eftersom de ersätter två befintliga fartyg kommer expansione­n inte att generera några nya anställnin­gar.

– 2020 är ett tufft år, men vi investerar för 40 år framöver. På sikt satsar vi på att vara ett starkt bolag igen, säger Carl Mårtensson, presschef på Stena Line.

De två Ropax-fartygen Stena Lagan och Stena Mersey är byggda 2005 och har tidigare seglat på Stena Lines linje mellan Belfast och Liverpool.

Samtidigt bygger rederiet om fem nya fartyg i Kina. Under gårdagen var det kölläggnin­g för två och i dag inleds testkörnin­gen, så kallad ”sea trial” av ett tredje.

– Det händer väldigt mycket nu. De tre första fartygen ska gå på Irländska sjön, de två andra har vi inte kommunicer­at var de ska gå. Vi utesluter inte några linjer, och då inte heller någon linje från Göteborg, säger Carl Mårtensson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden