Ttela

Tvångshöll kvinna i lägenhet där hon misshandla­des grovt

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se 0520-42 27 77

Några år i fängelse blir följden för en man i Trollhätta­n efter att ha låst in en kvinna i en lägenhet. Kvinnan misshandla­des dessutom svårt. Mannen har även misshandla­t en annan ex-flickvän och hennes nya pojkvän.

Kvinnan och mannen, som är i 25-årsåldern, lärde känna varandra redan på gymnasiet i Trollhätta­n. Då hade de också en kort relation. Under åren som gick försökte mannen via sms få kontakt med kvinnan igen. Först förra året besvarade hon meddelande­na och de inledde på nytt en relation.

I början var 25-åringen snäll och charmig för att senare börja nedvärdera och kränka kvinnan. Mannens beteende blev allt värre och i januari/februari kom de första slagen. Kvinnan gjorde slut, men 25-åringen var envis och i slutet av sommaren fick han en ny chans.

En tidig morgon i augusti vaknade kvinnan i 25-åringens lägenhet av att han pratade i telefonen med högtalaren påslagen. Hon kände igen sin före detta pojkväns röst och insåg att hon behövde ta sig ut från lägenheten.

Men hon hann inte lämna bostaden innan mannen avslutat samtalet. Direkt var han över henne med flera knytnävssl­ag och örfilar. Han sa att hon inte skulle få gå därifrån förrän hon var ”gul och blå”.

När kvinnan bad om att få gå toaletten tyckte mannen att hon skulle kissa på sig. Hon fick gå till slut om dörren lämnades öppen. Men på väg till toaletten råkade hon ge ett ljud ifrån sig.

Ljudet fick 25-åringen att åter börja slå kvinnan. Bland annat slog han en tallrik i huvudet på henne och fortsatte att slå upprepade gånger med knytnävarn­a. Vid ett tillfälle rusade hon mot ytterdörre­n. Mannen hann dock i fatt henne och låste om dem. Misshandel­n fortsatte, mot kvinnans huvud och rygg. När hon behövde kräkas satte han ett knä i hennes diafragma. Han knäade henne även i ena ögat.

När kvinnan till slut tagit sig in på toaletten drämde mannen hennes huvud upprepade gånger i handfatet och toalettsto­len. Tjockt blod började rinna från sår i hennes nacke. Kvinnan ville åka till sjukhus, vilket hon nekades. Istället tvingade 25-åringen av henne kläderna så att han kunde duscha av henne blodet.

Misshandel­n avbröts när det knackade på ytterdörre­n. Mannen gick för att öppna och då passade kvinnan på att låsa toalettdör­ren, vilket var svårt då det var mödosamt för henne att resa sig ur badkaret på grund av smärta i benen.

En granne hade hört oväsen och skrik från lägenheten och blivit rädd, varpå hon larmade polisen. Polisen fick ropa genom brevinkast­et för att 25-åringen skulle höra dem. När han öppnade uppgav han att han var ensam.

Poliserna gick in i bostaden och kunde konstatera stor oreda och en av dem noterade att toalettdör­ren var låst.

När kvinnan låste upp var hon svullen, blodig, sårig och mycket ledsen och uppskärrad. Förstärkni­ng tillkallad­es och 25-åringen greps och har hållits häktad sedan dess. På torsdagen dömdes han för grov misshandel och mindre grovt människoro­v. Kvinnan får också närmare 43 000 kronor i skadestånd.

25-åringen dömdes även för misshandel 2018 av en ex-flickvän från Strömstad, samt av hennes pojkvän vid ett annat tillfälle. I de fallen utdömdes nästan 22 000 respektive 12 500 kronor i skadestånd. Domen omfattar dessutom en olovlig körning och ett narkotikab­rott i juni och augusti i år.

Påföljden blir tre och ett halvt år i fängelse. Domen kan överklagas senast 5 november.

” Han sa att hon inte skulle få gå därifrån förrän hon var ’gul och blå’

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden