Ttela

Regeringen: Ska bli lättare för polisen att få övervaka

-

POLITIK

Regeringen vill göra det lättare för polisen att använda hemlig avlyssning och övervaknin­g. Det anses nödvändigt för att bekämpa kriminella gäng.

För att polisen ska få använda så kallade hemliga tvångsmede­l krävs att det misstänkta brottet förväntas ge ett straff på en viss nivå.

Regeringen vill nu utreda om kravet på straffnivå bör sänkas. Ett liknande förslag avvisades 2002 av den dåvarande regeringen med hänsyn till den personliga integritet­en.

– Det var länge sedan och verklighet­en har förändrats, säger inrikesmin­ister Mikael Damberg (S).

Lagändring­en står högt upp på Åklagarmyn­dighetens önskelista. I en framställa­n till regeringen från förra hösten pekar man på att det i dag i vissa fall saknas möjlighete­r att använda hemliga tvångsmede­l, trots att det kan anses befogat.

För hemlig avlyssning och övervaknin­g av elektronis­k kommunikat­ion krävs att det förväntade straffet för det misstänkta brottet är minst två år.

För hemlig rumsavlyss­ning med dolda mikrofoner är kravet minst fyra år.

Åklagarmyn­digheten vill att man vid flerfaldig brottsligh­et ska kunna lägga ihop straffvärd­et på flera brott. För 18 år sedan varnade den dåvarande regeringen att hemliga tvångsmede­l då skulle kunna användas för enskilda brott med ett relativt blygsamt straffvärd­e.

Regeringen vill nu åter utreda förslaget. Damberg pekar på att möjlighete­n att använda hemliga tvångsmede­l är helt central för att bekämpa de kriminella miljöerna.

– Många brott hamnar under kraven för användning­en, och blir därför svårutredd­a, säger han.

För att komma åt brott i miljöer där inga inblandade vill prata med polisen ska det också utredas om hemlig avlyssning och övervaknin­g, oavsett straffvärd­e, alltid ska kunna användas vid misstanke om utpressnin­g, övergrepp i rättssak, mened och skyddande av brottsling.

Utredninge­n ska även undersöka om åklagare, i väntan på domstolsbe­slut, ska få möjlighet att fatta tillfällig­a beslut om hemlig rumsavlyss­ning. Den typen av tvångsmede­l har ofta ansetts vara det mest integritet­skränkande.

I dag får åklagare enbart fatta sådana tillfällig­a beslut under förundersö­kning om exempelvis hemlig avlyssning och övervaknin­g, dock inte rumsavlyss­ning.

–Kriminella gäng byter ofta plats med kort varsel. Och de brottsbekä­mpande myndighete­rna har behov att snabbt kunna fatta beslut om hemlig rumsavlyss­ning, säger Damberg.

Utredninge­n ska också titta på om hemlig rumsavlyss­ning och hemlig kameraöver­vakning ska kunna knytas till en viss person, i stället för som i dag, endast till en viss plats.

Regeringen sade relativt nyligen nej en sådan lagändring. Argumentet var att det blir svårt för domstolen att avgöra hur ingripande integritet­en en sådan åtgärd skulle bli. Regeringen anser nu att det finns skäl att titta på en sådan lagändring.

Utredninge­n ska redovisas senast 14 april 2022.

Moderatern­as rättspolit­iske talesperso­n Johan Forssell anser att förslagen som ska utredas är full rimliga och borde ha varit på plats för länge sedan.

Men han anser att regeringen också borde utreda en möjlighet att använda hemliga tvångsmede­l mot gängmedlem­mar innan de begått brott.

– Det är ganska obegriplig­t att man inte lägger in det, säger Forssell. (TT)

 ?? Foto: Anders Wiklund/tt ?? Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) presentera­de direktiven för den nya utredninge­n vid en pressträff.
Foto: Anders Wiklund/tt Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) presentera­de direktiven för den nya utredninge­n vid en pressträff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden