Ttela

Två kandidater, två scener, två helt olika temperamen­t

-

USA

De skulle ha delat scen i en virtuell debatt. Men Donald Trump vägrade och i stället duellerade han och Joe Biden om tv-tittarna i varsitt valmöte. Mest uppmärksam­het fick presidente­n för att inte fördöma konspirati­onsrörelse­n Qanon. – Låt oss inte ödsla hela programmet på det här, sade han.

Joe Biden och Donald Trump kämpade om samma tv-tittare och samma väljare, men på två på olika scener – med två olika temperamen­t.

I Miami satte moderatorn

Savannah Guthrie från start oväntat hård press på Trump med frågor om covid-19 och om han inte riskerar att sprida smittan genom att vägra att isolera sig.

– Som president måste jag vara där ute, jag kan inte sitta i en källare, sade Trump i en känga till Biden som under sommaren höll virtuella möten från sin källare.

– Jag vill träffa folk, fortsatte han i vad som blev en mycket mer hetsig diskussion än tittarna fick se från Philadelph­ia.

För där presidente­n gick till motangrepp redan från första frågan höll sig Biden lugnare. Så även när ABC:S

George Stephanopo­ulos upplyste honom om Trumps svar i Miami om att han inte visste om han testat positivt före deras debatt för drygt två veckor sedan, utan bara ”kanske”.

– Jag har testat mig här i dag, och jag testade negativt, sade Biden.

Tidigare hade han om Trumps motvilja att föregå med gott exempel och använda munskydd sagt att:

–Det presidente­n säger får konsekvens­er.

Biden fick av åhörarna frågor om allt från ekonomin till hbtq-rättighete­r och omvärldens bild av USA under Trump. Några nya svar blev det nästan inte alls. Tittarna fick åter höra mer om Bidens uppväxtort Scranton i Pennsylvan­ia än om planerna för de kommande fyra åren.

Han ville inte heller nu ge sin syn på den i USA heta frågan om Högsta domstolen och om han som president vill öka antalet domare för att på så sätt få en jämnare balans mellan liberala och konservati­va Hd-medlemmar. Han lovade dock att ge ett svar på frågan före valdagen den 3 november.

Trump fick på sin scen kritik om att inte ha tagit fram en lag om papperslös­a som kommit till USA som barn, så kallade ”dreamers”, och att han ännu inte kan presentera en utlovad alternativ plan om sjukförsäk­ringsrefor­men Obamacare.

Den tydligaste skillnaden var ända in i slutet skillnaden i temperamen­t och hur kandidater­na svarade på frågorna. Trump, som generellt fick hårdare frågor, fick ofta mothugg av Guthrie, som flera gånger rättade hans påståenden, vilket tydligt irriterade presidente­n.

Han tvekade även fortsatt om att fördöma vitmaktrör­elsen i allmänhet och konspirati­onsrörelse­n Qanon i synnerhet och sade:

– Jag har fördömt vitmakt-rörelsen i flera år, men ni frågar inte Biden om det. Vad är nästa fråga?

– Jag vet inget om Qanon, jag vet att de är mot pedofili och kämpar mot det men jag vet allt om (vänsterext­rema) Antifa och radikala vänstern och hur de bränner ner våra städer. Låt oss inte ödsla hela programmet på det här.

Att de två gick upp på olika scener vid exakt samma tid väckte kritik när det blev känt, bland annat eftersom det är Trump som vägrade debattera men som ändå förhandlat fram sin sändning hos tv-bolaget NBC, sedan Bidenkampa­njen gjort upp med ABC. (TT)

 ?? Foto: Evan Vucci/ap ?? USA:S president Donald Trump på scenen i Miami tillsamman­s med samtalsled­aren Savannah Guthrie.
Foto: Evan Vucci/ap USA:S president Donald Trump på scenen i Miami tillsamman­s med samtalsled­aren Savannah Guthrie.
 ?? Foto: Caolyn Kaster/ap ?? Demokrater­nas presidentk­andidat Joe Biden i Philadelph­ia med samtalsled­aren George Stephanopo­ulos.
Foto: Caolyn Kaster/ap Demokrater­nas presidentk­andidat Joe Biden i Philadelph­ia med samtalsled­aren George Stephanopo­ulos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden