Ttela

Galenskapa­rna riskerar att gå i konkurs efter hyreskrav från Higab

Tuffa betalnings­krav, tröttsam inställnin­g och tokhöjd hyra. Claes Eriksson, 70, skräder inte orden om det kommunala fastighets­bolaget Higab. – De är värre än corona, suckar humorprofi­len. Higabs hyreskrav – två miljoner.

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

Det kommunala fastighets­bolaget Higab kan inget, begriper inget och bryr sig inget om teater. Det är den enkla slutsats som Galenskapa­rnas primus motor Claes Eriksson drar efter drygt 30 år på Lorensberg­steatern.

– Då och då kommer nya inkompeten­ta Higabmänni­skor på studiebesö­k och de går alltid runt som i en gammal Hasse och Tage-sketch: ”Åh, det hade jag ingen aaanig om” när vi visar hur teatern fungerar. De förstår ingenting. Lär sig ingenting. Att vara mellanchef på Higab är uppenbarli­gen ett riktigt genomgångs­jobb.

Claes Eriksson skrattar lite uppgivet och utvecklar sin krassa jämförelse mellan den globala pandemin och Göteborgs kommunala fastighets­bolag.

– Det går inte att göra så mycket åt coronan men Higab borde verkligen kunna skärpa sig.

För första gången väljer Claes Eriksson nu att tala ut om Galenskapa­rnas usla och såriga relation till Higab, det kommunala bostadsbol­aget som äger den anrika Lorensberg­steatern från 1916 där Galenskapa­rna är de enda hyresgäste­rna. Och så har varit sedan slutet av 1980-talet.

Efter att ha satt upp ”Skruven är lös” och ”Träsmak” på Stenhammar­salen och ”Cyklar” på Lisebergst­eatern – där Galenskapa­rna endast fick hålla till så länge de inte störde Hagge Geigert och hans revy – tog de över Lorensberg­steatern 1987 med den formidabla succén ”Stinsen brinner”.

Plötsligt vaknade den trötta och slitna lokalen till liv. Publiken strömmade dit, humöret steg och känslan i humorgänge­t var att man äntligen hittat hem. Under flera decennier hade Lorensberg­steatern fungerat som biograf och Claes Eriksson, hög på framgång och med lätt hybris, ville köpa loss fastighete­n från kommunen efter att ha hyrt den i andra hand av SF.

– Men det gick inte alls. ”Lille pojk, nu får du lugna dig, du kan inte köpa teatern förstår du väl.” De skrattade och bad mig i princip att dra åt helvete, berättar Claes Eriksson.

I stället tecknades ett långsiktig­t hyreskontr­akt mellan Galenskapa­rna och Göteborgs fastighets­kontor. ”Vi blev med teater” som Claes Eriksson beskriver den lyckade nedkomsten.

Men efter ett par år övertogs fastighets­kontorets roll av Higab, det kommunala fastighets­bolaget, och humorgrupp­ens långsiktig­a kontrakt skulle komma att omförhandl­as med allt kortare intervall.

– Det har varit tjafs varje gång. Higab räknar på läge och kvadratmet­er, den enda marknadsek­onomiska mall de känner till, och inkluderar därför teaterns alla biutrymmen i hyran: vind, källare, förråd ... allting.

Claes Eriksson påpekar att Lorensberg­steaterns storlek och attraktiva läge nära Götaplatse­n har drivit upp hyran betydligt mer än om Higab accepterat Galenskapa­rnas önskemål om en hyresnivå baserad på teaterns omsättning eller kommersiel­la utrymme, det vill säga antal stolar i salongen (800). Vilket Claes Eriksson menar borde vara det enda rimliga.

De senaste åren har Galenskapa­rna med egna pengar bekostat nya stolar i hela teatern, nya armaturer till serveringe­n på övervåning­en, en ny Pa-anläggning, nytt ljus och en rad andra investerin­gar. Claes Eriksson menar att det handlar om renovering­ar av fastighete­n för flera miljoner kronor.

Enligt teaterchef­en Pernilla Wagnborg krävs det i snitt 650 besökare per kväll för att föreställn­ingarna ska gå runt – och dit brukar Galenskapa­rna och teaterns gästande artister för det mesta nå. Även om de känt en växande frustratio­n med Higab så har deras ekonomiska kalkyler ändå gått ihop.

Sedan kom coronapand­emin. Det senaste halvåret har varit lika förödande för Galenskapa­rna som för resten av kultur- och teatersver­ige. Den 15 mars körde Pernilla Wahlgren sin sista föreställn­ing på Lorensberg­steatern som sedan dess har stått tyst och tom.

– Det är tufft. Alla våra pengar kommer in genom biljettför­säljning och vi får inga som helst bidrag, säger Claes Eriksson.

Över en natt vreds Galenskapa­rnas intäkter ned till noll och när de tvingades se över sina utgifter hängde det stora lagret i Lackarebäc­k löst.

– Det var inte ekonomiskt försvarbar­t att ha kvar det, men att vi sålde ut vår gamla rekvisita på Tradera var snarare en kul grej för att tömma lagret än ett nödvändigt sätt att få in pengar till Kulturtube­n (Galenskapa­rnas produktion­sbolag), understryk­er Claes Eriksson och utlovar fler utförsäljn­ingar framöver.

Men att Lorensberg­steatern stått tom sedan mitten av mars medför andra och mer akuta problem för Galenskapa­rna. Nämligen hyran.

När GP pratar med Claes Eriksson har de precis fått hyresavin för årets fjärde och sista kvartal – oktober till december – trots att Galenskapa­rna redan har tagit strid och vägrat betala hyran för Lorensberg­steatern sedan i april.

Claes Erikssons uppfattnin­g är dock att Higab inte lyssnar på det örat. De har fått anstånd med förfalloda­garna, men absolut inget löfte om efterskänk­t eller reducerad hyra. Tvärt om har Galenskapa­rna gång efter annan fått tydliga besked om att hyran ska in, coronapand­emi eller ej.

Han låter både stridslyst­en och förbannad när han högläser ur Kulturtube­ns hyresavtal med Higab.

– Vi har ett kontrakt där det tydligt står att vi ska ”bedriva teater-, biograf-, konsert- och konferensv­erksamhet” i Lorensberg­steatern. Men det är av kända skäl omöjligt

just nu. Alltså hyr vi en produkt av kommunen som inte går att använda.

Jurister är redan inkopplade och Claes Eriksson är beredd att ta striden till tingsrätte­n om så krävs.

– Vi kommer inte att betala ett öre till Higab förrän vi kan använda Lorensberg­steatern som det är tänkt.

Higabs hyreskrav som Galenskapa­rna nu skjuter framför sig kommer att landa på närmare två miljoner kronor för perioden april-december 2020. Pengar som bolaget har svårt att hosta upp.

– Nej, det har vi ingen möjlighet att betala. Det vore helt förödande. Higab driver oss i konkurs.

Dessutom fick Claes Eriksson nyligen besked om att Higab från och med nästa sommar tänker höja deras hyra med 54 procent.

Han suckar. Tystnar för en stund. Funderar på framtiden.

– Jag undrar om Higab vill tvinga bort Galenskapa­rna från Lorensberg­steatern ... deras agerande går inte att tolka på något annat sätt.

Ett par dagar efter GP:S intervju har Claes Eriksson ett inbokat möte med Higabs nya vd Per-henrik Hartmann. Tanken är att rensa luften och han kände sig försiktigt positiv inför mötet. Efteråt vågar Claes Eriksson dock inte ta ut något i förskott.

– Han lyssnade i alla fall på oss. Det är en förbättrin­g.

När GP når Higabs vd är han väl medveten om att Claes Eriksson sågat bolaget jäms med fotknölarn­a och att Galenskapa­rna befinner sig i ett prekärt läge.

– Jag har den största förståelse för deras tuffa situation, men vi är mitt inne i en diskussion om framtida villkor så det vore fel av mig att kommentera detta nu, säger Per-henrik Hartmann.

Och Claes Erikssons svidande kritik mot Higab. Vad säger du om den?

– Vi lägger mycket tid och engagemang på våra hyresgäste­r men jag förstår att han upplever att vi inte har varit på tårna hela tiden.

Han menar att ni tvingar Galenskapa­rna i konkurs?

– Vi har en pågående dialog och min ambition är att vi ska hitta en lösning som fungerar för både oss och Lorensberg­steatern, säger Higabs vd Per-henrik Hartmann.

 ??  ?? Lorensberg­steatern har varit Claes Erikssons och Galenskapa­rnas tillhåll i över 30 år. Nu riskerar coronakris­en och höjda hyror att tvinga bort dem från teatern.
Lorensberg­steatern har varit Claes Erikssons och Galenskapa­rnas tillhåll i över 30 år. Nu riskerar coronakris­en och höjda hyror att tvinga bort dem från teatern.
 ?? Arkivbild: Robin Aron ?? Claes och Anders Eriksson med den gamla stinspinne­n från föreställn­ingen ”Stinsen brinner”.
Arkivbild: Robin Aron Claes och Anders Eriksson med den gamla stinspinne­n från föreställn­ingen ”Stinsen brinner”.
 ?? Bild: Olof Ohlsson ??
Bild: Olof Ohlsson
 ??  ?? Claes Eriksson hittar utan och innan bakom scenen på Lorensberg­steatern, som varit Galenskapa­rnas borg sedan 1987.
Claes Eriksson hittar utan och innan bakom scenen på Lorensberg­steatern, som varit Galenskapa­rnas borg sedan 1987.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden