Ttela

Ingrid Thörnqvist pratar Svingel

- Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se 0520-42 26 02

Hon skrev boken om Carl-gustaf Svingel, den okände hjälten från barnhemmet i Hjärtum. Nu kommer Ingrid Thörnqvist till Lilla Edet för att berätta om sitt arbete.

Den tidigare utrikeskor­respondent­en, journalist­en och författare­n blev totalt fascinerad av historien om den svenske hjälparbet­aren, som bidrog till att familjer kunde återförena­s under järnridåns och Berlinmure­ns tid.

Carl-gustaf Svingel växte upp på barnhemmet i Hjärtum, men hamnade via en karriär som operasånga­re i Berlin, där han blev förestånda­re på vilohemmet för äldre, Haus Victoria. Ett hus som med tiden också blev en viktig mötesplats för makthavare från öst och väst för att göra upp utlämnings­affärer länderna emellan.

Svingel hade diplomatsk­yltar på bilen trots att han inte var diplomat och behandlade­s på många sätt som en statsman trots att han aldrig hade något officiellt uppdrag. Men att han var viktig för många och på många olika sätt är uppenbart.

En av familjerna som, med stöd av drottning Silvia, fick hjälp var den östtyska delen av familjen Sommerlath. Drottninge­n ställde för första gången upp på intervjuer för att berätta om denna del av släkten när Ingrid Thörnqvist berättade att hon lyckats spåra och få kontakt med drottninge­n syssling, som var den som fick hjälp av Svingel.

På måndag kväll kommer Ingrid Thörnqvist till Lilla Edets bibliotek för att presentera och berätta om sin bok. Dagen efter gör hon samma sak i Hjärtums kyrka, platsen där Svingels starka sångröst upptäcktes.

 ?? Bild: Ronja Wigertz ?? Ingrid Thörnqvist har skrivit boken om Carl-gustaf Svingel, barnhemsba­rnet från Hjärtum som blev hjälte i Berlin.
Bild: Ronja Wigertz Ingrid Thörnqvist har skrivit boken om Carl-gustaf Svingel, barnhemsba­rnet från Hjärtum som blev hjälte i Berlin.
 ?? Bild: Ekerlids förlag ??
Bild: Ekerlids förlag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden