Ttela

Magiska svampar är åter tillbaka i forskninge­ns finrum

- Lotta Hohner lotta.hohner@gp.se

På massor av svenska ängar växer toppslätsk­ivlingen vilt. Det är en liten oansenlig svamp. Men också en väldigt potent psykedelis­k drog. Tidigare har den mest intressera­t knarkentus­iaster, men på senare tid har forskare över hela världen studerat ämnet svamparna innehåller i jakten på lindring mot flera allvarliga psykiska sjukdomar. Resultaten är lovande.

Flera svampar – bland annat den svenska toppslätsk­ivlingen – innehåller ämnet psylocybin som på senare år väckt uppmärksam­het inom det medicinska forsknings­fältet.

För 14 år sedan lät forskaren Roland Griffiths genomföra en studie av psylocybin­s effekt på människor. Flera av deltagarna i studien kom att beskriva en tripp på psilocybin som en av de mest meningsful­la erfarenhet­erna i deras liv, jämförbar med födelsen av deras förstfödda barn

– Psilocybin har ett rus likt det man får av LSD. Ruset kan ge väldigt spännande, intressant­a och även hemska upplevelse­r, säger Fred Nyberg som är professor emeritus i biologisk beroendefo­rskning vid Uppsala universite­t.

I Roland Griffiths studie från 2006 fick svårt sjuka cancerpati­enter – noga övervakad av en terapeut – ta psilocybin medan de lyssnade på musik i hörlurar. Förutom starka andliga upplevelse­r rapportera­de deltagarna också högre tillfredss­tällelse med livet och större välmående flera månader efter psilocybin­ruset.

Griffiths var dock ingen flumnisse vid någon skola för häxkonster, utan en respektera­d forskare vid Johns Hopkins University. Experiment­et väckte forskarvär­ldens intresse. Sedan dess har allt fler fått upp ögonen för psilocybin och andra psykedelis­ka preparat som potentiell behandling för psykiatris­ka sjukdomar, och de senaste åren har forskninge­n tagit fart.

Nyligen har två olika centran vigda enbart för studerande­t av psykedelis­ka droger invigts på prestigefy­llda London Imperial College i England och Johns Hopkins University i USA.

Sjukdomarn­a som man hoppas kunna lindra med hjälp av psilocybin inkluderar bland annat ångest, posttrauma­tiskt stressyndr­om, ätstörning­ar, alkoholism och depression. Bland annat har det gjorts flera studier på svårt deprimerad­e patienter där varken terapi eller antidepres­siva mediciner har hjälpt. Psilocybin har där visat sig ge signifikan­t förbättrin­g av måendet hos patientern­a, som också verkar hålla i sig i uppföljnin­gar flera månader efter behandling­en.

– Psilocybin påverkar serotonins­ystemet vilket vi vet i allra högsta grad är inblandat i vårt mentala mående. Så att det kan ha effekt på ångest och depression är inte förvånande i sig. I små doser och under kontroller­ade former verkar det nu också som att det kan ha god effekt på dessa tillstånd, säger Fred Nyberg.

De flesta studier på ämnet har dock haft få deltagare, vilket gör det svårt att dra några säkra slutsatser. Just nu planeras en stor studie med över 200 deltagare i Europa och Nordamerik­a, där bland annat forskare vid Helsingfor­s universite­t står redo i startgropa­rna. Det hela har dock försenats av att de fått flera avslag av etikprövni­ngsnämnden.

Forskninge­n på psilocybin är överlag omgärdad med försiktigh­et. Av goda skäl, menar Fred Nyberg. Från 1950-talet och en tid framåt såg man stor medicinsk potential i psykedelis­ka droger och forskade på dem. Sedan kom den medvetande­revolution som förknippat­s med hippieröre­lsen och där psykedelis­ka droger fick ett helt annat användning­sområde.

– Då började som bekant människor missbruka det här, i jakt på tripparna. Många som tog det här under 1960-och 70-talen fick vanförestä­llningar och var med om olyckor vilket ledde till att det förbjöds. Sedan var det svårt att komma igång med kliniska prövningar igen. När man nu vill titta närmare på det här i större studier har man att konfronter­as med den gamla problemati­ken kring juridiska och etiska dilemman.

Psilocybin anses inte vara fysiskt beroendefr­amkallande och har få fysiska biverkning­ar, men de psykiska effekterna är stora och viktiga att ta på allvar förklarar Fred Nyberg.

– Som med de flesta läkemedel och substanser svarar olika individer väldigt olika, och en del kan vara extra sårbara för effekterna.

” Psilocybin påverkar serotonins­ystemet vilket vi vet i allra högsta grad är inblandat i vårt mentala mående

Fred Nyberg professor emeritus i biologisk beroendefo­rskning vid Uppsala universite­t

Han tror att forskninge­n på psilocybin har stor potential, och att de stora genombrott­en inte behöver vara långt borta. Det viktiga är att hitta rätt doser och tillvägagå­ngssätt så att studierna inte blir för riskfyllda.

– Det är också möjligt att man behöver modifiera den här substansen så att man får bort en del sidoeffekt­er innan man kan gå vidare med de riktigt stora studierna. Den här typen av droger skapar en slags oreda i hjärnan, banor som vi normalt sett inte använder kan kopplas ihop. Det finns helt klart en hel del spännande att utforska här, men det behöver göras med försiktigh­et.

 ?? Bild: David Calzada ?? Flera svampar – bland annat toppslätsk­ivlingen här – innehåller ämnet psylocybin som på senare år väckt uppmärksam­het inom det medicinska forsknings­fältet. Ämnet i sig är narkotikak­lassat i Sverige.
Bild: David Calzada Flera svampar – bland annat toppslätsk­ivlingen här – innehåller ämnet psylocybin som på senare år väckt uppmärksam­het inom det medicinska forsknings­fältet. Ämnet i sig är narkotikak­lassat i Sverige.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden