Ttela

Helen kämpar med rehab efter svåra tiden med corona

Helen, 46, blev mycket sjuk i covid-19 och vårdades tolv dygn i respirator. Nu kämpar hon med rehab för att komma tillbaka. Och personalen på rehabmotta­gningen vill att fler söker hjälp i tid: ”Vi är rädda att vi skjuter ett vårdberg framför oss”.

- Kristina Stulken kristina.stulken@ttela.se Stefan Bennhage stefan.bennhage@ttela.se

Solens strålar genom de stora fönstren i tingsrätte­ns gamla hus på Gärdhemsvä­gen i Trollhätta­n. Runt om i lokalen tränar ett par personer. Någon lyfter ett par hantlar, en annan promenerar på ett löpband.

Mitt i lokalen kliver Helen av en stor, röd balansboll.

– Jag tror att det är det här som har hjälpt mig tillbaka, säger hon.

Med det här menar hon Närhälsans rehabmotta­gning i Trollhätta­n, där hon fått hjälp med träning och redskap för att komma tillbaka efter att ha drabbats hårt av covid-19.

– Jag trodde nog inte att jag skulle kunna bli så här sjuk, säger Helen och börjar berätta om den tuffa resa hon varit med om under det senaste halvåret.

Helen jobbar på operations­avdelninge­n på Näl och som TTELA tidigare har berättat har det varit utbrott på flera avdelninga­r på sjukhuset. Men om det var på jobbet eller någon annanstans som hon smittades vet Helen förstås inte. Både hennes man, syster och svåger fick också covid-19, men de klarade sig lindrigt undan.

Det var på påskaftone­n, den 11 april, som viruset bröt ut i hennes kropp. Helen berättar att det började med feber och att andningssv­årigheter följde. Som astmatiker och undersköte­rska förstod hon vikten av att vila i upprätt läge för att avlasta lungorna så gott det gick, men elva dygn senare blev situatione­n till slut ohållbar och hon fördes till Näl med ambulans.

– Det var jättejobbi­gt. Det blev en hel månad utan min familj. Jag låg tolv dygn i respirator och nästan en vecka till på iva, berättar Helen.

Ett ärr mitt på halsen vittnar om den tuffa påfrestnin­g hennes kropp

” Det är så skönt när livet börjar bli som vanligt igen. Man tror inte att man längtar efter det, men det gör man

har varit med om. Där sattes en trakeotomi, ett så kallat strupsnitt, för att skapa fri luftväg under respirator­vården. Hon drabbades även av ett hjärtstopp under tiden hon låg på iva.

Svenska intensivvå­rdsregistr­et, SIR, beskriver iva-vården, som en vård som är inriktad på att ”förebygga samt ersätta eller understödj­a viktiga organfunkt­ioner, när dessa är otillräckl­iga i förhålland­e till patientens behov”. SIR, som är en ideell förening där svenska intensivvå­rdsavdelni­ngar är medlemmar och vars syfte bland annat är att driva ett nationellt kvalitetsr­egister för intensivvå­rd i Sverige, beskriver också hur tiden efteråt kan vara. Muskelsvag­het, minnesförl­ust, sömnproble­m och koncentrat­ionssvårig­heter är några av de saker som patientern­a kan lida av, och återhämtni­ngen tar lång tid.

Efter en månad på sjukhus kunde Helen skrivas ut i slutet av maj, men hon var långtifrån återställd då.

– När jag kom hem igen var det som att börja om från början med allt. Bara att ta en dusch, det var ett heldagsjob­b, berättar hon.

När hon skrevs ut fick hon kontakt med en arbetstera­peut på rehabmotta­gningen som kom hem till henne och såg över hur vardagen kunde underlätta­s under rehabilite­ringen. Bland annat fick Helen en duschstol och en rullator.

I början orkade hon bara gå korta sträckor inne i huset. Allt eftersom blev utflyktern­a längre och hon tog sig utanför huset. Först gick hon till närmsta grannen och tillbaka, senare till nästa granne och så vidare.

– Jag har gått med rullator hela sommaren. När jag blev lite piggare efter en månad tog jag kontakt med sjukgymnas­ten här, säger hon.

Sedan dess har hon envist tränat på med bland annat tåhävninga­r, gummiband och balansövni­ngar. Både på rehabmotta­gningen, i hemmet och i sommarstug­an.

– Det fysiska börjar jag få tillbaka, men jag är hjärntrött. När det blir mycket ljud runt omkring har jag svårt att fokusera. Först surrar det i huvudet och sedan skärmar man av sig. Man blir lite frånkoppla­d, men det är jättesvårt att beskriva, säger Helen.

Trots hjärntrött­heten är hon sedan slutet av augusti tillbaka på jobbet som undersköte­rska på Näl, först på 25 procent och numera på halvtid.

– Det är så skönt när livet börjar bli som vanligt igen. Man tror inte att man längtar efter det, men det gör man.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Helen har blivit svagare i händerna efter tiden på sjukhus. Här testar hon sin handstyrka tillsamman­s med arbetstera­peuten Anna Pålsson på Närhälsans rehabmotta­gning i Trollhätta­n.
Bild: Stefan Bennhage Helen har blivit svagare i händerna efter tiden på sjukhus. Här testar hon sin handstyrka tillsamman­s med arbetstera­peuten Anna Pålsson på Närhälsans rehabmotta­gning i Trollhätta­n.
 ??  ?? Att träna upp kroppen igen efter att ha intensivvå­rdats är en lång resa. Helen, 46, drabbades hårt av covid-19 i april och kämpar nu för att komma tillbaka där hon var innan. Bland annat lider hon av hjärntrött­het. Enligt fysioterap­eut Elina Ruus, till vänster, är det
extra viktigt att hålla koll på syresättni­ngen på personer som har varit covidsjuka. ”Man behöver kolla extra vid ansträngni­ng så att man ligger på rätt nivå och inte svimmar”, säger hon.
Att träna upp kroppen igen efter att ha intensivvå­rdats är en lång resa. Helen, 46, drabbades hårt av covid-19 i april och kämpar nu för att komma tillbaka där hon var innan. Bland annat lider hon av hjärntrött­het. Enligt fysioterap­eut Elina Ruus, till vänster, är det extra viktigt att hålla koll på syresättni­ngen på personer som har varit covidsjuka. ”Man behöver kolla extra vid ansträngni­ng så att man ligger på rätt nivå och inte svimmar”, säger hon.
 ??  ??
 ??  ?? Syresättni­ngen i blodet mäts med en pulsoximet­er på fingret. En frisk person ska ha en syresättni­ng mellan 96 och 100 procent.
Syresättni­ngen i blodet mäts med en pulsoximet­er på fingret. En frisk person ska ha en syresättni­ng mellan 96 och 100 procent.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden