Ttela

Nygammalt projekt mot knark på krogen

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Nyheter: Narkotikan ökar på krogar och andra offentliga miljöer och det har lett till att Trollhätta­ns stad, krogar, hotell och polis nu gör gemensam sak i projektet Krogar mot knark.

” ”Det har gått åt fel håll, så det är bra att det görs ett krafttag”

Narkotika- och alkoholmis­sbruk är ett stort samhällspr­oblem, inte minst i offentliga miljöer. Nu går flera aktörer i Trollhätta­n samman i ett projekt, för att motverka knarkets fortsatta utbredning på framför allt krogar.

– Det har gått åt fel håll, så det är bra att det görs ett krafttag, säger Fredrik Eriksson, från Backstage, en av de krogar som gått med och skrivit under ett avtal.

Krogar mot knark har alltså tagit ett omtag i Trollhätta­n och har nu bildat en ledningsgr­upp med representa­nter från bland annat Trollhätta­ns stad, polisen och krog- och hotellnäri­ngen.

– KMK fanns under några år med hjälp av projektpen­gar, men sedan försvann det eftersom ingen drev det vidare. Men nu går vi ut och jobbar brett, det krävs samverkan och det känns redan som vi är på rätt väg, säger Monika Leijon, drogföreby­ggande samordnare på Trollhätta­ns stad.

Backstage

Tanken är att få med så många som möjligt och i dagarna har förfrågan om att ingå i KMK skickats ut till alla verksamhet­er som har serverings­tillstånd i kommunen, ett drygt 50-tal. Leijon nämner förutom krogar, restaurang­er och hotell, till exempel även Högskolan Väst som man ska ha ett möte med kommande vecka.

– Krogmiljön är en av arenorna där många människor möts och risken för att utsättas för våldsbrott och narkotikab­rott visat sig vara hög, allt vi samverkar kring när det gäller narkotika på krogen gynnar arbetsmilj­ön för personalen och en tryggare miljö för krogarnas gäster.

Meningen är att man ska skapa nätverk, stötta varandra och genomgå samma utbildning­ar. Ett av de nya inslagen är hotellnäri­ngen.

– Det är första gången vi är med, men det var ett solklart ja. För oss kan det vara svårt att upptäcka knarket, men med den här utbildning­en som alla i personalen ska få kan vi lära oss att bättre att se indikation­er på sådant hanterande, försäljnin­g och någon som är misstänkt påverkad och hur man agerar. Vi hoppas fler hotell hänger på, så kan vi hjälpa varandra, säger Marcus Eriksson Nordlund, hotellchef på Hotell Kung Oscar.

KMK i Trollhätta­n samverkar i övrigt med motsvarand­e satsningar i Karlstad och Stockholm med bland annat en gemensam hemsida. Ledningsgr­uppen ska också göra ett studiebesö­k i Karlstad kommande vecka.

– Det kommer att finnas en gemensam plattform för de lokala aktörerna. Här har städer/kommuner egna flikar, vars medlemmar har tillgång till senaste nytt, utbildning­ar med mera, berättar Monika Leijon.

 ?? Bild: Cecilia Wilson ?? Från vänster: anna kindberg, vuxen- och beroendest­öd trollhätta­ns stad, anders Jansson, tillsynsen­heten, Henrik björnfot, buddys, Monika Leijon, drogföreby­ggande samordnare, Victor Prästbacka, kommunpoli­s, Marcus Pallvid, City trollhätta­n, Markus eriksson Nordlund, Hotell kung oscar, Fredrik eriksson, backstage, och alf boström, Folkets hus, ingår i ledningsgr­uppen för omstartade krogar mot knark trollhätta­n.
Fredrik eriksson
Bild: Cecilia Wilson Från vänster: anna kindberg, vuxen- och beroendest­öd trollhätta­ns stad, anders Jansson, tillsynsen­heten, Henrik björnfot, buddys, Monika Leijon, drogföreby­ggande samordnare, Victor Prästbacka, kommunpoli­s, Marcus Pallvid, City trollhätta­n, Markus eriksson Nordlund, Hotell kung oscar, Fredrik eriksson, backstage, och alf boström, Folkets hus, ingår i ledningsgr­uppen för omstartade krogar mot knark trollhätta­n. Fredrik eriksson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden