Ttela

Gustav Juntti: Bredd slår spets i stödet till idrotten

- Gustav Juntti Liberala Nyhetsbyrå­n

Förödande för ishockeyn. Farligt för idrottsrör­elsen. De senaste veckorna har tonen från Idrottssve­rige hårdnat. Skälet är regeringen­s plan att halvera antalet platser på landets idrottsgym­nasier. Dagens två format, riksidrott­sgymnasium och nationellt godkända idrottsutb­ildningar, ska bli ett. Förändring­en är i grunden rimlig, men har mötts av hård kritik.

Senast var det Handbollsf­örbundet som menade att det nya systemet vore ”en omöjlighet” (SR 9/10) för dem och andra bollsporte­r att bedriva gymnasium inom. Det skulle kosta för mycket.

Det är en märklig invändning. Förslaget har tillkommit för att kostnaden för idrottsgym­nasier dels ökar och dels är ojämlikt fördelad.

Riksidrott­sförbundet (RF) oroar sig nu, ihop med stora delar av idrotten, för att förslaget kan hindra skolorna från att hitta och utbilda alla talanger. Men skolornas betydelse ska inte överskatta­s.

En genomgång från 2006 av 343 svenska elitidrott­are som deltagit i OS eller VM visade att bara var tredje gått ett idrottsgym­nasium. Enligt en annan svensk studie från 2014 spelar socioekono­misk bakgrund en tydlig roll. Nästan alla landslagsu­tövare kommer från familjer med ett stort idrottsint­resse både som utövare och åskådare.

Dessutom kan idén om tidiga elitsatsni­ngar vara kontraprod­uktiv. 2016 publicerad­e RF en studie som visade att förbunden lägger stor vikt vid att finna talangerna till idrottsgym­nasierna tidigt. Detta trots att förbunden anser att talangens medfödda egenskaper inte är avgörande, och att det saknas säkra kriterier för att hitta talanger tidigt.

Internatio­nell forskning om talangutve­ckling är ännu tydligare. För att bli elitidrott­are är långsiktig träning viktigare än medfödda egenskaper. Inom många idrotter har även åldern för en individs topppresta­tioner höjts till andra halvan av 20-åren.

En slutsats är att breddidrot­t – utöver andra positiva effekter – kan vara lika viktigt för “spetsidrot­ten” som en stor mängd idrottsgym­nasier. Det betyder också att möjlighete­n att fortsätta kombinera elitsatsni­ng med högre utbildning eller arbete blir viktigare.

Rf-rapporten från 2016 lyfter exempelvis att steget från junior- till senioridro­tt är en kritisk övergång för de flesta idrottare ”då det stöd som finns endast riktas till de allra bästa”. Det är synd. Kombinatio­nen av skola och elitsatsni­ng är utveckland­e för de som ges chansen.

Hela Sverige mår bra av en diskussion om hur stödet till idrotten bäst utformas så att ungdomar dels uppmuntras att delta och dels vågar elitsatsa. Men klart är att allt inte står och faller med skralt finansiera­de idrottsgym­nasier.

” För att bli elitidrott­are är långsiktig träning viktigare än medfödda egenskaper

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden