Ttela

Sms om stringtros­or uppfattade­s som kränkande

- Mari-louise Melldahl

Efter skilsmässa­n försökte mannen få tillbaka kvinnan på olika vis. Inviterna uppskattad­es inte och mannen åtalades för sexuellt ofredande och olaga hot.

Mannen och kvinnan var ett par i tolv år. När de gick skilda vägar försökte kvinnan hålla god ton för att de skulle kunna samarbeta med och kring barnen.

I förhör uppger kvinnan att ex-maken aldrig slagit henne, men han var fysiskt obehaglig, gapade och skrek. Han ska också ha närmat sig henne på ett ”hotfullt sätt”.

Kvinnan har berättat vidare att de senaste åren har mannen skickat inviter om sexuella önskemål, resor och gemensamma aktivitete­r tillsamman­s med barnen. Det har skett både via telefonsam­tal och sms. Eftersom hon tycker att hon gjort klart för mannen att han inte ska vänta på henne och att hon inte vill återuppta relationen har inviterna upplevts som kränkande.

När ett av deras barn skulle sälja underkläde­r för sin idrottsför­ening skickade kvinnan en länk till ex-maken för att han skulle hjälpa till. Han svarade att han kunde tänka sig att köpa stringtros­or till henne om han fick se henne i dem.

Vid ett annat tillfälle var barnen hos mannen medan kvinnan reste bort över helgen. När han inte hade koll på var hon befann sig och vad hon gjorde ilsknade han till. Han smsade; ”snart åker jag hem till dig och sparkar in dörrjäveln, är så jävla trött på dig”.

” Snart åker jag hem till dig och sparkar in dörrjäveln, är så jävla trött på dig

Tingsrätte­n i Vänersborg påpekar om ett enstaka meddelande, som det med stringtros­an, ska vara straffbart krävs att innehållet är särskilt kränkande. Det är inte det aktuella meddelande­t anser tingsrätte­n och den delen av åtalet lämnas utan bifall.

Däremot kan det andra sms:et, även om det är ett uttryck för frustratio­n, uppfattas som hotfullt. Mannen döms därför för olaga hot till sammanlagt 2 000 kronor i dagsböter.

Tingsrätte­n lämnar också kvinnans yrkande på 10000 kronor i skadestånd utan bifall. Dels för att första åtalspunkt­en lades ner, dels för att den andra ansågs vara av mindre allvarlig karaktär.

Domen kan överklagas senast 4 november. Mannen dömdes senast 2018. Då för sexuellt övergrepp mot barn som gav fem månaders fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden