Ttela

Dagen vi aldrig kommer att glömma

- Lovisa Meijer lovisa.meijer@ttela.se 0520-42 26 00

När attacken mot Kronan skedde för fem år sedan var Stefan Bennhage från TTELA första fotograf på platsen. De bilder han fångade då skulle komma att nå hela världen. – Det var svårt att ta in att en sådan grej kunde hända här, säger Stefan Bennhage.

När Stefan Bennhage och Joachim Flodin stod på redaktione­ns tröskel på väg ut mot ett jobb i Göteborg hörde de någon säga ”det har hänt någonting på Kronogårde­n”.

I bilen mot Göteborg valde de att svänga av mot Kronogårde­n. Ett beslut som kom att bli avgörande.

– Vi förstod inte vad som hade hänt, vi visste inte ens att det var på skolan som något hade hänt, säger Stefan Bennhage.

– Det var först när vi kom dit som vi insåg hur kaotisk situatione­n var, säger Joachim Flodin.

På skolgården stod mängder av polisbilar och ambulanser.

– De hade hunnit sätta avspärrnin­gsband. Det låg mördade folk därinne, men det fattade inte vi, säger Stefan Bennhage och fortsätter:

– Jag tänkte att det varit ett stort skolbråk, det fanns inte i min sinnesvärl­d att någonting sånt här skulle ha hänt, säger Stefan som började fotografer­a.

Bilderna han tog då blev de första som fångade skolattack­en mot Kronan.

– Det kom springande föräldrar som skrek och blev stoppade av polisen när de försökte komma in på området, säger Joachim Flodin.

På platsen spred det sig snabbt att det som inträffat på Kronan handlade om skadade barn, och duon hörde av sig till redaktione­n.

– Vi sa att de skulle skicka hit alla de hade, nu direkt, säger Stefan Bennhage.

När de lämnade platsen blev Stefan uppringd av bland andra TT och radion, och intervjuad­es i egenskap av första journalist och fotograf på plats vid skoldådet i Trollhätta­n.

– Det var helt galet. Jag var citerad i New York Times bland annat. De bilderna som jag tog var de första och de gick ut över hela världen, säger Stefan Bennhage.

Efteråt följde en omtumlande tid. För de som jobbade på TTELA:S redaktion vid tiden och på ett eller annat sätt bevakade skoldådet mot Kronan, är det en dag som aldrig kommer glömmas.

– Vi möter de här personerna varje dag, vi är ju här. Expressen, Aftonblade­t eller utländsk media är här en gång, och sen är det klart. För oss är det lite annorlunda. Det känns framför allt när man passerar Kronogårde­n eller skolan, säger Stefan Bennhage.

– Vi pratar mycket om det än i dag på redaktione­n, jag tror det är ett sätt att bearbeta det. För det är klart att det alltid kommer finnas med en, säger Joachim Flodin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Jonas Myrholm ?? Joachim Flodin och Stefan Bennhage var snabbt på plats utanför Kronan den där förmiddage­n – utan att ha en aning om vad som skett där.
Bild: Jonas Myrholm Joachim Flodin och Stefan Bennhage var snabbt på plats utanför Kronan den där förmiddage­n – utan att ha en aning om vad som skett där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden