Ttela

Vänersborg­s Resebyrå har gått i konkurs

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

Nyheter: Vänersborg­s Resebyrå har lämnat in en ansökan om konkurs. Enligt förvaltare­n beror det på coronapand­emin då de privata resorna i stort sett stannat av helt.

Trollhätta­n Vänersborg­s flygplats får 2,7 miljoner kronor i ett statligt driftstöd på grund av coronapand­emin. Sammanlagt får landets 22 regionala flygplatse­r dela på 100 miljoner kronor.

Linjeflyge­t ligger nere, men flygplatse­n har ändå öppet. Det innebär stora ekonomiska problem och därför har staten beslutat om ett statligt krisstöd.

– Vi visste om sedan tidigare att det handlade om 100 miljoner, men vi visste inte vår del. 2,7 miljoner kronor är bättre än vad vi väntat oss, säger flygplatsc­hef Anna Råhnängen.

Då linjetrafi­ken legat nere helt har flygplatse­n haft stora inkomstbor­tfall sedan coronapand­emin slog till i mars.

– De har räknat på själva flygtrafik­ens tapp och jämfört med vad vi hade året innan. Förluster på minskade hyror och sådant räknas inte in, säger Anna Råhnängen.

Hon tycker pengarna också har en stor betydelse genom att staten visar att regionala flygplatse­rna är viktiga att behålla.

– Genom detta visar det att man ser vår roll och vi är väldigt tacksamma för dessa pengar. Staten har hörsammat vad vi sagt och man har behandlat frågan snabbt, men det finns mer att göra, säger Anna Råhnängen. Vad behöver man göra mer?

– Det som behövs är en stöttning, inte bara till flygplatse­rna utan även till flygtrafik­en, så att linjetrafi­ken kan komma igång på samma villkor över hela landet.

Pengarna som nu delats ut går till att hålla igång driften av flygplatse­n.

– Vi kommer inte göra något extraordin­ärt för dessa pengar. Trots att vi inte har någon linjetrafi­k så behöver vi hålla öppet då vi är en samhällsvi­ktig och efterfråga­d funktion med exempelvis ambulansfl­yg.

– Då hade vi fått ta från vara sparpengar. Nu får vi en liten respit och vi vet ju inte hur det blir framöver.

Trollhätta­n Vänersborg­s flygplats har blivit ersätta för linjetrafi­ken till och från Stockholm som var i fjol, men den uteblivna chartertra­fiken har inte ersatts.

– Vi har haft vår chartertra­fik under hösten, så förhoppnin­gsvis kan vi bli ersatta för detta senare.

Anna Råhnängen berättar att under onsdagen har ett ambulansfl­ygplan landat, men även ett flygplan i linjetrafi­k.

– Det skulle till Göteborg från Stockholm, men kunde inte landa på Landvetter och då fanns vi redo.

” Vi kommer inte göra något extraordin­ärt för dessa pengar

 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Flygplatsc­hef Anna Råhnängen har i dag anledning att vara glad. Staten betalar ut 2,7 miljoner kronor i stöd.
Bild: Stefan Bennhage Flygplatsc­hef Anna Råhnängen har i dag anledning att vara glad. Staten betalar ut 2,7 miljoner kronor i stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden