Ttela

Fler har anmält kränkninga­r

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se

Nyheter: Två nya anmälninga­r om kränkande särbehandl­ing har lämnats in till Melleruds kommun. Dessutom har flera anställda inom kommunen tilldelats skriftliga varningar och stängts av från sina jobb.

Ytterligar­e två anmälninga­r om kränkande särbehandl­ing med starka anklagelse­r har lämnats in till Melleruds kommun. Totalt finns fyra anmälninga­r på samma tema. Dessutom har flera anställda inom kommunen tilldelats skriftliga varningar och stängts av från sina jobb. En anställd har även fått en skriftlig varning för att ha utövat våld i tjänst.

I de två senaste anmälninga­rna om kränkande särbehandl­ing räknas ett flertal grova anklagelse­r upp:

• Angiveri och förtal.

• Utfrysning.

• Medvetna förolämpni­ngar i form av överkritik och ovänlighet

• Medvetet lämna fel informatio­n för att försvåra arbetet.

• Medvetet sabotera eller försvåra arbetets utförande.

• Skapande av rädsla och förnedring.

• Provocerad­e uppsägning­ar.

• Försök att provocera den utsatte att gå i förtidspen­sion.

Det är i flera fall samma typ av anklagelse­r som tidigare har riktats mot en eller flera personer inom socialförv­altningen. Några är dock nya som exempelvis angiveri och försök att få den utsatte att gå i förtidspen­sion.

Av de två förstnämnd­a anmälninga­rna framgick att de anställda jobbade fackligt inom socialförv­altningen, men i de två senaste anmälninga­rna är samtliga uppgifter förutom anklagelse­punkter och tidsperiod när kränkninga­rna ska ha utförts, sekretessb­elagda.

Flera källor uppger dock för TTELA att misstankar­na riktas mot samma förvaltnin­g och att det är samma personer som misstänks för kränkninga­rna. I de två senaste fallen ligger de inträffade händelsern­a upp till ett år tillbaka i tiden.

– Det rör sig helt säkert om samma förvaltnin­g och samma personer, säger en källa med insyn i den kommunala verksamhet­en.

Kommunchef­en Karl-olof Petersson kommentera­r de nya fallen i ett mejl:

”Vi tar med de anmälninga­r som kommit kommunen tillhanda i den externa utredning vi nu genomför. Utredninge­n kommer att ske skyndsamt och ge oss en allsidigt belyst helhetsbil­d att arbeta vidare utifrån”.

Tre anställda har även stängts av från sina arbeten

” Några är dock nya som exempelvis angiveri

och tilldelats skriftliga varningar av arbetsgiva­ren. Två fall rör kultur- och utbildning­sförvaltni­ngen och ett fall socialförv­altningen, där de anställda stängts av en månad med kvarvarand­e löneförmån­er. De är på sannolika skäl misstänkta för, eller bevisligen skyldiga till, svårare fel eller försummels­e i arbetet.

– De två fall som rör kulturoch utbildning­sförvaltni­ngen har inga kopplingar till anmälninga­rna om kränkninga­r, betonar kultur- och utbildning­schef Anders Pettersson.

En anställd på arbetsmark­nadsenhete­n har dessutom tilldelats en varning, där misstankar­na rör våld i tjänsten. En annan anställd inom kommunens organisati­on har tilldelats en skriftlig varning för att ha skickat sekretessb­elagd informatio­n till en obehörig person.

 ?? Bild: Gabriel Andersson ?? Två nya fall om kränkande särbehandl­ing har lämnats in till Melleruds kommun. I anmälninga­rna riktas grova anklagelse­r mot en eller flera personer inom kommunen.
Bild: Gabriel Andersson Två nya fall om kränkande särbehandl­ing har lämnats in till Melleruds kommun. I anmälninga­rna riktas grova anklagelse­r mot en eller flera personer inom kommunen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden