Ttela

Inga covidpatie­nter vårdas i Nu-vården

- Jakob Romin jakob.romin@ttela.se 0520-42 26 00

Nyheter: För första gången sedan mars är det ingen som vårdas för covid-19 inom Nu-sjukvården. Samtidigt ökar antalet inläggning­ar i regionen.

För första gången sedan mars vårdas ingen för covid-19 på Näl. Men Nu-sjukvården låter hurraropen vänta, och förbereder sig på nya patienter.

Antalet patienter som vårdats för covid-19 har under en längre period sakta sjunkit. Under onsdagen rapportera­de Västra Götalandsr­egionen sin dagliga statistik för antalet patienter som vårdas i regionen. Inom Nu-sjukvården hade siffran nått noll.

– Det är första gången sedan mars som vi inte har någon inneliggan­de patient med positiv covid-19, säger Niklas Claesson, kommunikat­ionschef inom Nu-sjukvården.

Den nionde maj nådde Nu-sjukvården sin, åtminstone i dagsläget, topp. Då vårdades totalt 64 personer för covid-19, 14 av dessa på iva.

Men Niklas Claesson väntar med hurraropen ytterligar­e.

– Jag väljer snarare att se det som en tillfällig­het, även om det är glädjande, säger han.

Sedan början på augusti har nivåerna på antalet patienter varit låga och inga omorganise­ringar har krävts för att vårda covid-patienter. När siffran nu nått noll menar Niklas Claesson att det snarare handlar om att kraftsamla och hålla beredskap.

– Vi håller garden uppe kan man säga.

För även om Nu-sjukvården nått noll efter en lång period av nedgång så har antalet patienter som vårdas för covid-19 ökat i regionen i stort.

Även smittsprid­ningen har ökat, berättar Niklas Claesson. Fyrbodal är dock än så länge skonat från samma trend och har än så länge lägre smittsprid­ning än övriga regionen.

– Totalt sett har antalet inneliggan­de i regionen ökat. I fredags vårdades 29 patienter i regionen, i måndags var siffran 53, så det är nästan en fördubblin­g, säger han och tillägger:

– När siffran uppdateras åter på fredag skulle jag inte bli förvånad om nollan är något annat, snarare tvärtom. Jag skulle bli förvånad om nollan håller i sig.

Han menar att sannolikhe­ten är hög för att även Fyrbodal kommer se samma trend.

 ??  ?? ”Det är första gången sedan mars som vi inte har någon inneliggan­de patient med positiv covid-19”, säger Niklas Claesson, kommunikat­ionschef inom Nu-sjukvården.
”Det är första gången sedan mars som vi inte har någon inneliggan­de patient med positiv covid-19”, säger Niklas Claesson, kommunikat­ionschef inom Nu-sjukvården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden