Ttela

Boende i ”riskområde­t”: Är bra att Löfven kommer hit

-

BROTT

På dagordning­en när statsminis­ter Stefan Löfven (S) kom till Dalarna stod ett besök till stadsdelen Tjärna ängar i västra Borlänge, som på senare tid fått nationell uppmärksam­het efter flera grova våldsdåd. – Vi måste visa gängkrimin­aliteten att det är oacceptabe­lt, sade statsminis­tern.

Ett ”riskområde”. Så beskrivs Borlänge stadsdelen i polisens rapport f rånförra året.

Klassifice­ringen innebär att Tjärna ängar är på väg att bli ett så kallat ”särskilt utsatt område” om inget görs.

Besöket skedde under grå himmel, bland grå hus. Statsminis­tern lyssnade på företrädar­e från kommunen, polisen och civilsamhä­llet. Han fick höra om överfall av tidningsbu­d, rädda utbytesstu­denter men också hoppfulla och nyfikna lokalbor.

– Det hade varit trevligare om Stefan kom av en bättre orsak, men det är bra att han kommer så att han kan göra en egen bedömning, sade Khadra Osman som bor i området.

Hon anser att medier målat upp en skev bild av Tjärna ängar, som enligt henne är en välkomnand­e plats.

– Jag går ner på gatan och blir ”hejad på” av människor jag inte känner.

Samtidigt har flera knivskärni­ngar och skottlossn­ingar satt skräck i stadsdelen under senare tid.

– Problemen förnekar jag inte. Men problem finns överallt, och att utpeka ett område som utsatt är inte rättvist, sade Khadra Osman.

Kommunstyr­elsens ordförande i Borlänge, Jan Bohman (S), vill däremot se tuffare åtgärder i Tjärna Ängar. Han träffade statsminis­tern i en tom kafeteria på ett äldreboend­e, tillsamman­s med andra lokala representa­nter.

Löfven åt macka, lyssnade och nickade.

– Vi i Borlänge har en jävla framtidstr­o och en beslutsamh­et om att ta oss bort ifrån listan med att ha utsatta områden. Vi är beslutna att göra det och vi behöver stöd och hjälp från staten, sade Jan Bohman.

Kommunalrå­det vill vidta ett flertal åtgärder för att förbättra situatione­n, däribland 75 nya övervaknin­gskameror och fler ordningsva­kter och poliser i området.

– Det handlar om fler poliser på plats men samtidigt också ett långsiktig­t arbete med att skapa förutsättn­ingar för människor att förverklig­a sina innersta drömmars längtan, så att man inte väljer att hamna på brottets bana. Då handlar det om jobb och utbildning, sade Jan Bohman.

Och partikamra­tens engagemang är ett gott exempel, berättade Stefan Löfven.

– Den beslutsamh­et man visar här visar vi nu också nationellt, sade han till TT.

– Polisen växer, vi skärper straffen och gör det lättare för polisen att sätta upp kameror i till exempel ett sånt här område, fortsatte han. (TT)

 ?? Foto: Fredrik Sandberg/tt ?? Statsminst­er Stefan Löfven pratar med boende under en rundvandri­ng i bostadsomr­ådet Tjärna ängar i Borlänge.
Foto: Fredrik Sandberg/tt Statsminst­er Stefan Löfven pratar med boende under en rundvandri­ng i bostadsomr­ådet Tjärna ängar i Borlänge.
 ??  ?? Khadra Osman.
Khadra Osman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden