Ttela

Mångsidig basist på turné i en föränderli­g värld

- Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se 0520-42 26 02

Världen förändras. Precis som Magnus Rosén kallade sitt senaste album. The World Changes. På söndag framför han delar av materialet live i sin mammas födelsesta­d. – Det känns lite speciellt att spela i Vänersborg, säger basisten.

Magnus Rosén, som en gång i tiden lirade bas i hårdrocksb­andet Hammerfall, har fortsatt att ha hela världen som arbetsfält sedan han gick solo.

I våras, när coronapand­emin bröt ut med full kraft, befann han sig i Kina.

– Jag hade gett konserter och spelat i tv och det var meningen att jag skulle ha spelat med en symfoniork­ester, men det blev hastigt inställt. Vi hade tur och kom med sista Sas-planet hem, berättar Magnus.

Han konstatera­r att det är tuffa tider för kulturen och dess utövare, men tycker ändå att han lyckats hålla i.

– Trots att det har varit så magert med konsertmöj­ligheter upplever jag att jag har hittat en smal stig att följa. Jag har spelat i mindre sammanhang än vanligt och fått mindre betalt, men hellre det och att kulturen fått flöda än att bara sitta hemma.

– Det viktigaste är att hålla hoppet och lusten uppe, så att man inte dras ner i en negativ spiral, för så tror jag lätt det blir annars, fortsätter Magnus.

Han jobbar också på nästa platta, hans tionde som soloartist och som han beskriver som ”ett musikalisk­t fyrverkeri av olika genrer”.

– Där finns allt från polka och visa till tolkningar av kända 60-talshits för att sedan gå fram till moderna funklåtar med inslag av andra kända låtar.

På skivan, som släpps 2021, medverkar bland andra Janne Schaffer på gitarr och tidigare Black Sabbathsån­garen Tony Martin. Skivan har fått namnet ”The World and Times”.

– Det känns som ett passande namn i denna tid och är också en reflektion över i dag, säger Magnus.

Så känner han även när det gäller skivan ”The World Changes”, som han släppte för några år sedan ihop med George Keczan.

– En rockmusike­r och en högutbilda­d kyrkomusik­er möts och spelar tillsamman­s, en spännande mix, säger Magnus belåtet.

På söndag gästar de båda Vänersborg­s kyrka för att bjuda på delar av materialet från skivan.

– Det blir Bach, svenska visor från 1800-talet och Chopin uppblandat med vår egen musik som går åt det hållet.

– Mellan låtarna berättar jag någon anekdot och pratar om livet. Vi bjuder också på en helt nyskriven låt, ”Paper plane”, som handlar om att bejaka sin dröm.

 ?? Bild: Pressbild ?? Magnus Rosén spelar i Vänersborg­s kyrka på söndag ihop med George Keczan.
Bild: Pressbild Magnus Rosén spelar i Vänersborg­s kyrka på söndag ihop med George Keczan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden