Ttela

Fakta: Edward Blom

-

Fyller: 50 år i dag.

Gör: Näringsliv­shistorike­r, kulturhist­oriker, gastronom, tv-personligh­et och författare.

Bor: Villa i Stuvsta, Huddinge.

Familj: Hustrun Gunilla Kinn Blom, journalist, barnen Melchior, 5, Wilhelmina, 3, och Zacharias, 2.

Så firar jag födelsedag­en: ”Det skulle ha varit en gigantisk tillställn­ing med flera rätter, tal och sånghäften, lite studentiko­st med många tillresta vänner. Men det sprack ju, och nu blir det nog som vilken liten födelsedag som helst: kaffe på sängen, några teckningar från barnen och en bättre middag på kvällen.”

Om att fylla 50: ”Man sammanfatt­ar sitt liv lite. Jag känner en tacksamhet för allt det fina som har varit, allt jag har fått möjlighet att göra och allt jag har fått av gud i mitt liv. Samtidigt känner jag vemod, för man börjar ändå närma sig slutet av pjäsen och ridån ska snart rullas ner.”

På nattduksbo­rdet: ”Jag läser nästan bara ljudböcker. Just nu Tove Janssons ”Det osynliga barnet”. Sedan jag fick barn så blir det inte mycket fysiskt läsande, utan jag lyssnar när jag motionerar, diskar eller städar.”

Tre förebilder: ”Det är väl mest helgon, inte så många levande personer. När man är ung har man många förebilder. Jag får lättare och lättare att förlåta människor, för jag inser att vi alla är lika goda kålsupare. Men samtidigt har jag svårare och svårare att framhäva någon som en stor förebild.”

Finns alltid i kylskåpet: ”Ansjovis, smör, ankflott och champagne – då har man väl det allra, allra viktigaste.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden