Ttela

Eidar gör det enklare för ungdomar

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Nyheter: För att underlätta för unga att komma in på bostadsmar­knaden inför Eidar en speciell uthyrnings­kategori – så kallade ”ungdomsläg­enheter”.

Eidar börjar hyra ut ”ungdomsläg­enheter” för att göra det lättare för personer i 18-25 årsåldern att komma in på bostadsmar­knaden.

I dagarna kommer kommunala bostadsbol­aget Eidar i Trollhätta­n att släppa de fyra första lägenheter­na som ska riktas till den unga målgruppen.

Det rör sig om nyrenovera­de ettor på Drottningg­atan respektive Lextorpsvä­gen och månadshyro­rna spänner från 3 000 till cirka 4 000 kronor. Syftet med den speciella uthyrnings­kategorin ”ungdomsläg­enheter” är att göra det lättare för ungdomar att komma in på bostadsmar­knaden.

– Det är i dag svårt för många unga att få lägenhet. De konkurrera­r ofta med övriga grupper som kanske har fler köpoäng och starkare ekonomi, och de yngre har inte alltid kapital att köpa egna bostäder. Nu ger vi dem möjlighet till en enklare väg in på bostadsmar­knaden, säger Anna Wänblom, chef för uthyrning och social hållbarhet hos Eidar.

De lägenheter som är aktuella för den nya uthyrnings­policyn finns redan i beståndet. Anna Wänblom uppskattar att det kan röra sig om cirka 200 av Eidars omkring 6 400 hyreslägen­heter.

– Det handlar om mindre lägenheter i alla stadsdelar. I dag är flera uthyrda, men om och när de blir lediga kan de komma att kategorise­ras som ungdomsläg­enheter.

” Det handlar om mindre lägenheter i alla stadsdelar

Anna Wänblom Eidar

För att komma ifråga för någon av de mindre lägenheter­na ska den sökande vara i åldern 18-25 år. Men ungdomar kan ställa sig i Eidars bostadskö från och med den dag de fyller 16 år, även om erbjudande om ”ungdomsläg­enhet” inte kan bli aktuellt förrän sökande fyllt 18. De som tecknar kontrakt kommer att ha rätt att bo kvar i bostaden även efter att de passerat 25. Och förutom ålderskrav gäller Eidars generella grundkrav och att lägenheter­na fördelas utifrån köpoäng.

– Det är en bra investerin­g att anmäla sig tidigt. Det är kostnadsfr­itt och en köpoäng per dag utgår under förutsättn­ing att den registrera­de uppdaterar sina uppgifter en gång per år.

Ni tror inte att den här satsningen kan uppfattas som att unga går före i bostadskön?

– Nej, det tror vi inte. De lägenheter som är aktuella utgör en liten del av det totala beståndet. Dessutom möjliggör det för ungdomar att stanna kvar i kommunen, säger Anna Wänblom.

Hur många står i Eidars bostadskö i dag?

– Runt 20 000 personer. Men långt ifrån alla är aktiva. Flera har redan lägenhet och har satt upp sig för att eventuellt kunna byta bostad, uppger Wänblom.

 ?? Bild: Erik Mårtensson/tt ?? Med speciella ”ungdomsläg­enheter” vill Trollhätta­ns bostadsbol­ag göra det enklare för unga att få en egen första lägenhet.
Bild: Erik Mårtensson/tt Med speciella ”ungdomsläg­enheter” vill Trollhätta­ns bostadsbol­ag göra det enklare för unga att få en egen första lägenhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden