Ttela

Svenska Is-fångar kan ställas inför rätta nästa år

-

SYRIEN

Svenskar som anklagas för att ha anslutit sig till terrorstäm­plade IS kan ställas inför rätta redan i början av nästa år. Det uppger det kurdiska självstyre­t i samband med att en svensk delegation har varit på plats i nordöstra Syrien.

En delegation från det svenska utrikesdep­artementet har enligt flera medier i dagarna varit på plats i det kurdiskt styrda nordöstra Syrien, där tiotusenta­ls misstänkta Is-anhängare sitter frihetsber­övade. Bland dem finns kvinnor och barn, bland annat i lägret al-hol där det ska finnas ett 20-tal med svenskt medborgars­kap.

Ledare för det kurdiska självstyre­t i regionen Rojava har tidigare varit i Sverige för att diskutera en särskild domstol, där europeiska kvinnor och barn ska flyttas till en särskild avdelning där barnen också ska kunna gå i skola under rättsproce­ssen.

Coronapand­emin har fördröjt processen. Men nu uppger kurdiska representa­nter kvinnor på en marknad i lägret al-hol i nordöstra Syrien. för medier som SVT och Rudaw att förhoppnin­gen är att rättegånga­rna ska kunna inledas redan i början av nästa år.

”Administra­tionen arbetar vidare i en process för att senare kunna väcka åtal mot

Is-anhängare”, skriver Shiyar Ali, det kurdiska självstyre­ts representa­nt i Sverige som har varit med den svenska delegation­en på resan, i ett sms till TT.

Han skriver att han hoppas att rättegånga­rna ska kunna inledas 2021, men han kan inte uppge något mer exakt datum.

Föräldralö­sa barn och humanitära fall kan komma att skickas till Sverige, enligt kurdernas utrikespol­itiska talesperso­n.

– Men de som begick brott här ska dömas här. Det är vi och Sverige eniga om, säger

Abdulkarim Omar till SVT.

Svenska observatör­er kommer att finnas på plats vid rättegånga­rna och spela en ”viktig” roll, uppger Sheikhmous Ahmed som är chef för flykting- och migrations­departemen­tet i nordöstra Syrien, för Rudaw.

– Is-fångarna kommer att prövas under Rojavas lagar i början av 2021, säger han till det kurdiska mediebolag­et.

TT har sökt det svenska utrikesdep­artementet, som följer frågan ”noga” men inte vill lämna någon kommentar i nuläget. (TT)

” Men hade den sannolikt varit från 1700-talet så hade vi inte inlett en förundersö­kning om mord. vid Stockholms­polisen. I veckan hittades något som troddes vara en mänsklig kroppsdel i samband med ett grävarbete i Bromma. Nu har polisen slagit fast att det rör sig om en arm – men i övrigt är fyndet ett mysterium. (TT)

 ?? Foto: Maya Alleruzzo/ap/arkiv ??
Foto: Maya Alleruzzo/ap/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden