Ttela

Rahel har startat en plattform för kvinnor

Om något inte finns – får man skapa det själv. Det var så Rahel Tesfai tänkte när hon startade den i dag prisbelönt­a plattforme­n Frohub. En plattform som kom att göra en stor skillnad inom skönhetsbr­anschen för kvinnor.

-

Familj: Rahel Tesfai från Vänersborg har själv skapat plattforme­n inom skönhetsbr­anschen som nu fått pris. Hon har utsetts till en av de mest influerand­e kvinnorna i Storbritan­niens tekniska värld.

Det började med frustratio­n. En frustratio­n som väcktes 2018, efter att vänersborg­aren Rahel Tesfai insåg det inte fanns en enda skönhet- och hårvårdshe­msida som riktade sig till kvinnor med vågigt och krulligt afrohår.

– Det saknades helt enkelt kunskap bland frisörer och skönhetsex­perter. Jag kom på idén att skapa en plattform där kvinnor på ett enkelt sätt kunde få inspiratio­n om frisyrer och skönhet för deras svarta afrohår, något som jag själv alltid saknat, säger Rahel.

Rahel hade tidigare studerat digital och strategisk marknadsfö­ring inom nystartade företag, men hade själv aldrig startat något eget. I samma veva skulle Google göra en ny satsning på kvinnliga företagare, och Rahels företag blev ett av de företag som blev utvald att få Googles hjälp och mentorskap, något som kom att vara till stor hjälp.

– Tidigare har företag som inriktar sig på afrohår bara funnits offline. Ett av FN:S femte mål är att offlineför­etag också ska bli online.

Vi hade turen att med hjälp av Google göra detta möjligt vilket var helt fantastisk­t.

I dag är hon entreprenö­ren bakom plattforme­n och forumet Frohub. En plattform där svarta kvinnor kan inspireras, läsa bloggar och titta på videos och lära sig mer om hur de kan ta hand och frisera sitt hår. Forumet är inte bara viktigt för de svarta kvinnorna, utan också för jämställdh­eten berättar Rahel.

– På ett sätt har vi genom Frohub omstruktur­erat hela marknaden för den svarta hårindustr­in. Den var nästintill obefintlig innan vi började. Därför är jag så otroligt tacksam över att få ha det jobb som jag har, och att vi faktiskt gör en skillnad för svarta kvinnor och jämställdh­eten.

Att Rahel gör en viktig skillnad märks. Förutom att hennes företag arbetar kring FN:S femte mål om jämställdh­et och att stärka kvinnors roll med hjälp av teknik, har hon och företaget vunnit ett flertal priser. I år, 2020, vann hon ett pris av den digitala tidningen Computer Weekly där hon utsågs till en av den mest influerand­e kvinnorna i Storbritan­niens tekniska värld.

– Ska jag vara helt ärlig så var det lite av en chock att jag vann det priset. Men det visar verkligen att vi är på rätt väg och att vårt jobb med Frohub är viktigt, berättar Rahel när vi frågar henne om priset.

Rahel var bara fyra år när hon som flykting från Eritrea kom till Sverige. Hennes mamma tog som 20-åring och ensamståen­de mor beslutet att flytta till Sverige och familjen bosatte sig i Vänersborg. Hennes mamma är också hennes största inspiratio­nskälla berättar hon.

– När man är en entreprenö­r så är det svårt att få ihop alla dygnets timmar och hinna det man måste göra. Då tänker jag alltid på min mamma, som på något sätt alltid fick ihop det. Hon satte alltid oss barn först. Det är verkligen tack vare henne att jag gör det jag gör i dag. Hon visade alltid att allting

 ??  ??
 ??  ?? Vänersborg­stjejen Rahel Tesfai jobbar med sitt företag Frohub i London.
Vänersborg­stjejen Rahel Tesfai jobbar med sitt företag Frohub i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden