Ttela

Här planerar storbolage­t att starta ny verksamhet

På Stallbacka industriom­råde i Trollhätta­n finns en yta som intressera­r Tysklands värdefulla­ste bolag – internatio­nella SAP. Där – mellan motorbanan och Nevs – vill storbolage­t etablera ett datacenter. ”En fullträff”, anser kommunens representa­nter.

-

Det tyska storbolage­t SAP – med runt 100 000 anställda runt om i världen – har kommit överens med Trollhätta­ns stad om ett markanvisn­ingsavtal som syftar till en etablering av ett datacenter på Stallbacka. Markområde­t det handlar om heter kvarteret Propellern och ligger mellan motorbanan och Nevs. Där vill SAP förvärva en yta om sex hektar vilket motsvarar ungefär tio fotbollspl­aner i storlek.

– För Trollhätta­n är det här ett väldigt glädjande besked eftersom en etablering leder till nya jobb, både i bygg- och driftsfase­n, säger kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S).

Opposition­srådet Peter Eriksson (M) kallar det internatio­nella storbolage­ts satsning för en ”fullträff” och tror att etablering­en kan leda till att även andra företag väljer att starta upp verksamhet­er i det aktuella området.

– Det här är ett bevis på att Trollhätta­n och regionen har de bästa förutsättn­ingarna för etablering av en ny näring, anser han.

Hur många arbetstill­fällen SAP:S satsning i Trollhätta­n kan ge om affären genomförs fullt ut är ännu oklart. Men verksamhet­en beräknas behöva kompetense­r som bland andra it-arkitekter, mjukvaruin­genjörer, fastighets­ingenjörer och elektriker.

Att SAP valt just Trollhätta­n är ingen slump, enligt kommunledn­ingen.

– Trollhätta­n har en kraftprodu­cerande historia, erfarenhet av elintensiv industri och ingenjörsk­unnande. Vi kan tillgodose energikräv­ande verksamhet­er och ligger

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? ”En etablering leder till nya jobb, både i bygg- och driftsfase­n”, säger Paul Åkerlund (S), här i sällskap med Peter Eriksson (M), näringsliv­schef Helena Kortered och stadsdirek­tör Said Niklund.
Bild: Stefan Bennhage ”En etablering leder till nya jobb, både i bygg- och driftsfase­n”, säger Paul Åkerlund (S), här i sällskap med Peter Eriksson (M), näringsliv­schef Helena Kortered och stadsdirek­tör Said Niklund.
 ??  ?? Trollhätta­ns stad har skrivit markanvisn­ingsavtal med tyska storföreta­get SAP om eventuell etablering på Stallbacka i Trollhätta­n. ”Det här betyder mycket för Trollhätta­n och regionen”, säger Paul Åkerlund här tillsamman­s med Helena Kortered, Said Niklund och Peter Eriksson.
Trollhätta­ns stad har skrivit markanvisn­ingsavtal med tyska storföreta­get SAP om eventuell etablering på Stallbacka i Trollhätta­n. ”Det här betyder mycket för Trollhätta­n och regionen”, säger Paul Åkerlund här tillsamman­s med Helena Kortered, Said Niklund och Peter Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden