Ttela

Färre fall av corona i tre av fyra kommuner

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Nyheter: Den senaste veckans siffror från Folkhälsom­yndigheten angående antalet konstatera­de covid 19-fall visar på en avsevärd minskning i tre av våra fyra kommuner. Men det är ännu för tidigt att prata om ett trendbrott.

Efter en rejäl uppåtgåend­e kurva sista veckan i slutet på förra året vad gäller antalet covid 19-smittade i samhället har det nya året inletts med en övervägand­e minskning i tre av våra fyra kommuner.

Som TTELA skrev i går pratade man inom Nu-sjukvården om en eventuell platåfas och utplaning vad gäller antalet inneliggan­de covid-patienter, men att det är för tidigt att dra några tydliga slutsatser.

Med torsdagens siffror för vecka 1, som gäller smittsprid­ningen i stort i samhället, kan man dock ana även här att kurvan vänder nedåt, men att läget fortfarand­e är på en mycket hög nivå.

I Trollhätta­n minskade antalet fall från 310 vecka 53 till 286 under vecka 1, i Lilla Edet har minskninge­n gått från 80 till 54, Melleruds kommun som haft en allvarlig utveckling under flera veckor kring jul ser man också ett trendbrott, från 36 till 29 fall. Vänersborg är den enda kommunen där antalet fall ligger kvar på ungefär samma nivå, 145 respektive 148.

– Vi hoppas på att läget stabiliser­ar sig och vi är tacksamma att det inte ökar, men inom våra verksamhet­er är läget fortsatt ansträngt, så det gäller att vi för en lång tid framåt fortsätter hålla i och håller avstånd, säger Vivian Komstadius, kommunikat­ör på Trollhätta­ns stad.

För länet i stort upptäcktes 6836 fall av bekräftad covid-19 under första veckan i januari. Det är en minskning jämfört med föregående vecka och minskning sker i alla åldersgrup­per. Samtidigt är smittsprid­ningen överlag på en hög nivå jämfört med tidigare.

– Vi befinner oss i ett osäkert läge och det går inte att säkert säga om smittsprid­ningen kommer att öka eller minska. Vi fortsätter hitta nya fall i alla våra kommuner, säger Thomas Wahlberg, smittskydd­släkare, Västra Götalandsr­egionen och fortsätter:

– Vi ser hur sjukdomen ger ett otroligt lidande och att en del faktiskt dör till följd av covid-19. Vi påverkas alla väldigt negativt av pandemin, oavsett om vi blir sjuka eller inte. Vi måste därför, var och en av oss fortsätta följa de råd, rekommenda­tioner och föreskrift­er som gäller. Det gäller alla, unga som gamla, det finns inga undantag. Ge inte upp, kämpa ett tag till, fortsätter Thomas Wahlberg.

 ?? Bild: Stefan Hörberg/rithuset AB ?? efter en brant smittokurv­a uppåt förra veckan, har det senaste veckan antalet covid 19-fall övdrlag minskat i våra kommuner.
Bild: Stefan Hörberg/rithuset AB efter en brant smittokurv­a uppåt förra veckan, har det senaste veckan antalet covid 19-fall övdrlag minskat i våra kommuner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden