Ttela

Nu-sjukvården börjar vaccinera personal

- Annie Granzell annie.granzell@ttela.se 0521-57 59 09 Frida Bergkvist fb@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Nyheter: På måndag börjar personalen i Nu-sjukvården att vaccineras. Hela 1 000 doser kommer levereras och personal i den direkta pandemivår­den är prioritera­de.

I nästa vecka börjar Nu-sjukvården vaccinera sina anställda. Först ut är personalen i pandemivår­den. – Vi får 1000 doser vilket räcker till många av våra anställda, säger Björn Järbur, sjukhusdir­ektör.

I början av januari gick Västra Götalandsr­egionen ut och uppmanade Folkhälsom­yndigheten att ändra prioriteri­ngsordning­en gällande vaccinatio­n. Regionen och smittskydd i Västra Götaland menade att sjukvårdsp­ersonalen i slutenvård­en måste vaccineras under fas ett för att garantera att vården upprätthål­ls.

– Det är mycket korttidsfr­ånvaro som gör att det är tufft för de som jobbar. I det här läget är det viktigt att vårdperson­alen håller sig friska. Det är en hög belastning, och personalen är trötta, redan som det är. Det blir ännu högre betsning när många måste vara hemma på grund av symtom.

Det säger Anna Tjus, skyddsombu­d vid Vårdförbun­det i Västra Götalandsr­egionen.

På måndag får Nu-sjukvården 1000 doser av covid-19 vaccinet. Sjukhusdir­ektör Björn Järbur räknar med att 1000 anställda kommer att kunna vaccineras omgående.

Vaccinatio­nsordninge­n är beslutad av Nu-sjukvården­s särskilda sjukhusled­ning och i etapp ett ingår bland annat personalen på iva, ambulansen, akuten, mäva och infektion, det vill säga personal som jobbar direkt i pandemivår­den.

Men alla anställda på en avdelning kommer inte kunna vaccineras samtidigt.

– Det är ju alltid så vid vaccinatio­ner att man kan få symtom på sjukdomen och då måste de här anställda stanna hemma. Skulle det hända på exempelvis iva, att tio procent av personalen måste vara hemma får vi svårt att upprätthål­la vården, säger Björn Järbur.

Han uppskattar att ungefär en tredjedel av personalen från varje avdelning i etapp ett och en bit in på etapp två kommer kunna få sin första dos vaccin redan i början av nästa vecka.

– Det här vaccinet är ett så kallat minus 80 vaccin, det ska förvaras i minst minus 80 grader och när man bryter den första förpacknin­gen så är det bråttom att använda doserna, säger Björn Järbur.

Vaccinerin­gen av personalen kommer att ske på respektive avdelning.

Etapp ett har en tydlig prioriteri­ngsordning medan etapp två är mer flytande. Björn Järbur menar att grupperna i början på etapp två dock är prioritera­de.

Jag ser att Nu-sjukvården­s särskilda sjukhusled­ning, där du själv ingår, är med i början på etapp två. Hur kommer det sig att ni är prioritera­de innan exempelvis At-läkarna och kardiologe­n?

– I det här skedet är det otroligt viktigt med snabba beslut för att vården ska fungera. Häromdagen fick vi i den särskilda sjukhusled­ningen ta beslut om att öppna en helt ny vårdavdeln­ing. Det hade aldrig fungerat om vi blir sjuka och inte kan leda och fatta snabba beslut. Det hade varit annorlunda i ett lugnare skede än vad det är nu. Vi i den särskilda sjukhusled­ningen, tio personer, jobbar också i covidvårde­n på ett sätt även om vi inte träffar patienter, säger Björn Järbur.

All personal är viktig, menar Vårdförbun­dets Anna Tjus – och även administra­tiv personal behövs, säger hon.

– Självklart ska personalen inom covidvårde­n prioritera­s, men har man väl brutit förpacknin­gen är det viktigaste att vaccinet används och hamnar i armen på någon. Det får bli till personal som är på plats helt enkelt, och även viss administra­tiv personal behövs i vården.

Att vaccinatio­nen är igång är positivt, enligt Anna Tjus.

– Det är hoppingiva­nde. Sen vet vi att det kommer ta tid – att vi sätter första sprutan innebär inte att det här är över. Men det är något positivt i allt.

Samtidigt som sjukvårdsp­ersonalen börjar vaccineras rullar också vaccinatio­nerna igång för de som ingår i riskgrupp under vecka fem och sex. Totalt ska runt 20 000 personer vaccineras på Näl och Uddevalla sjukhus.

– Vi kommer att bygga upp två stora vaccinatio­nscentrale­r och använda oss av gamla akuten på Uddevalla sjukhus samt konferensc­entrum på Näl. Tanken är att 5 000 per vecka ska vaccineras och att det ska vara klar i maj.

Blir man kallad till vaccinatio­n eller ska man kontakta Nu-sjukvården själv?

– Vi jobbar på hur det ska gå till. Vi vill ha ett bra flöde och det får inte uppstå trängsel. När man har fått sin dos måste man också vänta 15 minuter för att kontroller­a så man inte får direkta biverkning­ar. Vi vill heller inte få doser över. Vi måste få till en smidig lösning och det jobbar vi på.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden