Ttela

Nytt stopp för cellprovst­agning

- Eva Alverbratt eva.alverbratt@ttela.se

Nyheter: Coronapand­emin satte stopp för cellprovst­agningar under fem månader förra året. Nu har kallelsern­a dragits in igen och kommer inte att starta igen före vecka nio, beroende på hur smittsprid­ningen av covid-19 utvecklas.

Återigen har regionens cellprovst­agningar stoppats. När kallelsern­a drar igång igen beror på hur situatione­n av smittsprid­ningen av covid-19 utvecklas.

På grund av coronapand­emin stoppades screeninge­n i form av gynekoloig­skt cellprov på Västra Götalandsr­egionens barnmorske­mottagning­ar mellan mars och augusti förra året.

Nu har cellprovta­gningarna bromsats in igen, framför allt på grund av den höga smittorisk­en av covid-19.

– Smittsprid­ningen gör att vi har en osäkerhet kring vilken kapacitet vi har att ta prover. Vi har också medarbetar­e som smittspåra­r för covid-19, vilket är ett prioritera­t uppdrag. Det gör att vi har en lägre bemanning på mottagning­arna, säger Susanne Samuelsson, områdesche­f på regionhäls­ans barnmorske­mottagning­ar.

Beslutet att dra ner på antalet kallelser togs i december. Normalt tas inga cellprover över jul- och nyårshelge­n.

Den 8 mars, efter sportlovet, är förhoppnin­gen att kallelsern­a till provtagnin­g kommer igång igen.

– Det kan komma att bli förlängt, det beror helt på situatione­n hur smittsprid­ningen utvecklas. Ett litet antal personer kommer att kallas under den här tiden, de som behöver göra omprov eller kontroller­as utifrån att man haft förändring­ar vid tidigare prov, säger Susanne Samuelsson.

Provet tas för att tidigt upptäcka cellföränd­ringar som annars kan leda till livmoderha­lscancer och erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 64 år, med några års mellanrum.

Vanligtvis kommer provsvaret inom cirka några veckor, men ibland kan det ta längre tid.

– Det har periodvis varit lång svarstid på något av labben. Är man äldre analyseras provet primärt för HPV, och det görs i samma labb där corona-tester analyseras. Därför kan väntetiden blir lite längre, förklarar Susanne Samuelsson.

Sofia Tedelind, enhetschef på Cytologila­boratorier, Klinisk patologi på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t, berättar att deras uppdrag är att analysera de gynekologi­ska hälsokontr­ollerna inom 28 dagar.

– Väntetiden för svar från Sahlgrensk­a är i nuläget lite drygt fyra veckor. Liknande svarstid har Trollhätta­n, förutom för de prover som primärt analyseras för HPV av Klinisk mikrobiolo­gi, där labbet nu analyserar proverna som togs i slutet av november. Nu när provtagnin­garna har stoppats kommer labben att kunna jobba undan, säger hon.

Att vissa har fått, och får vänta på provtagnin­gen är en olycklig konsekvens av pandemin men ska inte öka risken att drabbas av sjukdom.

– Cellföränd­ringar på livmoderta­ppen är en långsam process, som i många fall läker spontant. Vi bedömer inte att det ökar risken för kvinnor att drabbas av sjukdom, säger Susanne Samuelsson.

Alla som har fått sin tid avbokad blir kallade igen.

 ?? Bild: isabell Höjman/tt ?? just nu görs inga cellprovst­agningar inom regionens barnmorske­mottagning­ar. den här gången är stoppet planerat till och med vecka nio.
Bild: isabell Höjman/tt just nu görs inga cellprovst­agningar inom regionens barnmorske­mottagning­ar. den här gången är stoppet planerat till och med vecka nio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden