Ttela

Föreställ dig makten i händerna på din värsta fiende

Donald Trumps försök att stjäla det amerikansk­a presidentv­alet och behålla makten började långt innan valnatten och har eskalerat sedan dess.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Trump har försökt underminer­a valresulta­tet, påverka myndighets­chefer och andra politiker, och till sist hetsat en mobb att stoppa omröstning­en som skulle bekräfta Joe Biden som vald president.

Scenerna från förra veckan, där Kapitolium stormades, var obehagliga och våldsamma, ledde till flera dödsfall, men tycks inte bli mycket mer än så vad gäller de demokratis­ka institutio­nerna. USA:S rättssyste­m, dess politiska system, dess nyhetsmedi­er, stod pall för det svåraste testet på länge.

Det visar på vikten av system som rättar sig efter principer istället för efter politiker, men också att attacker på friheten ofta måste försvaras på förhand. Och det är i det ljuset man bör diskutera den pandemilag som röstades igenom i riksdagen i fredags, och som började gälla i söndags (10/1).

Lagen innebär de största inskränkni­ngarna av fri- och rättighete­r som införts sedan andra världskrig­et. Riksdagen har med den till och med gett regeringen rätt att bryta upp privata möten i exempelvis festlokale­r och bostadsrät­tsförening­ar. Det är på många sätt en extrem befogenhet, och det hör till saken att den är rätt dunkelt motiverad. Regeringen har tidigare sagt sig ha för få befogenhet­er för att hantera coronapand­emin, men har samtidigt inte ens använt sig av den lag som man hastade fram i april förra året. Smittskydd­slagen ger redan goda möjlighete­r att stänga ned smittfarli­ga verksamhet­er, fast utan motsvarand­e demokratis­ka risker. Exempelvis har smittskydd­slagen inte hastats fram under julhelgern­a och remissbeha­ndlats på några dagar, istället för månader.

Det finns goda skäl att ha starka verktyg för att skydda liv och hälsa, och till pandemilag­ens försvar kan man invända att folk inte beter sig så smittsäker­t som behövs, eftersom coronasmit­tan fortfarand­e sprids. Men det är snarare en konsekvens av den svenska covid-strategin att inte helt stänga samhället, mer än avsaknad av verktyg i regeringsk­ansliet. I mars stod företrädar­e för Folkhälsom­yndigheten i riks-tv och sa att det var en del av poängen att folk skulle tolka föreskrift­er och rekommenda­tioner lite olika.

Man måste inte tillskriva regeringen illvilligt uppsåt för att vara kritisk till stora skiften i maktförfly­ttning. Stefan Löfven (S) är ingen Donald Trump. Men försvaret av våra fri- och rättighete­r, och av våra demokratis­ka institutio­ner, måste börja i att föreställa sig helt andra politiker i förarsätet. Vilka verktyg och vilken praxis upprättar vi inför att det någon gång faktiskt är en Donald Trump som styr Sverige? Vilket demokratis­kt grundskydd har vi, som jämfört med USA har en betydligt svagare grundlag? Det är en god övning att föreställa sig makten i händerna på sin värsta fiende, och att stärka rättsstate­n och de demokratis­ka institutio­nerna därefter.

” Lagen innebär de största inskränkni­ngarna av fri- och rättighete­r som införts sedan andra världskrig­et

 ?? Bild: Noah Berger ?? Röster höjs för att avsätta president Donald Trump efter förra veckans händelser, där en mobb stormade USA:S parlaments­byggnad.
Bild: Noah Berger Röster höjs för att avsätta president Donald Trump efter förra veckans händelser, där en mobb stormade USA:S parlaments­byggnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden