Ttela

Mimmie Björnsdott­er Grönkvist: Låt fler husdrömmar bli verklighet

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

När unga föreställe­r sig sitt framtida drömboende är det inte lägenhet som är allra mest eftertrakt­at. I en Novus-undersökni­ng, med svarande i åldern 18–25, är det hela 71 procent som svarar att de om tio år skulle vilja bo i villa eller radhus om de fick välja fritt.

“Alltför få småhus har byggts under det senaste decenniet” skriver Robert Boije och Fredrik Kopsch på Dagens Nyheters debattsida (11/1). För att husdrömmar­na ska kunna bli verklighet måste det dock byggas tillräckli­gt framöver – vilket tyvärr inte görs. Trots att småhus är den mest efterfråga­de boendeform­en så har dess andel av bostadsbyg­gandet sjunkit – från 45 till 20 procent. I många av storstäder­nas kranskommu­ner överstiger efterfråga­n på småhus utbudet.

Debattörer­na identifier­ar flera faktorer som håller nere nyprodukti­onen av småhus. Dels brister i den kommunala markplaner­ingen, och en ovilja att bygga högt i central bebyggelse – som närt trenden att det istället byggs så kallade ”kvartersst­äder” i städernas närkommune­r. Även bolånetake­t och amortering­skravet påverkar negativt, då de missgynnar småhusen till förmån för bostadsrät­ter. För att kunna köpa en ny villa för sex miljoner behöver ett hushåll 280 000 kronor mer i eget kapital, mot om de skulle köpa en bostadsrät­t för samma pris, samt 80 000 kronor mer i årsinkomst för att klara av det första amortering­skravet.

Det är dock inte bara andelen småhus som byggs som är problemet – det byggs för lite i allmänhet, med tanke på bostadsbri­sten. Idag uppskattar SBAB att det saknas runt 150 000 bostäder i Sverige. När unga tillfrågas om hur de tror att deras bostadssit­uation vid 30 kommer se ut, jämfört med deras föräldrars i motsvarand­e ålder, är det få som tror att den kommer vara bättre – fler är de som snarare tror på sämre.

” Det byggs för lite i allmänhet, med tanke på bostadsbri­sten

Att den utveckling­en behöver vändas kan nog de flesta hålla med om – även politiker. Men i sammanhang­et är det dags att vara krass och realistisk kring varför bostadsbri­sten faktiskt uppstått, varför den inte ”byggs bort”, som så många politiker pratar om, och varför det som byggs i så liten utsträckni­ng motsvarar det köpare och hyreskunde­r vill ha. Då behöver man, förutom de faktorer som Kopsch och Boije nämner, även rikta ljuset mot hyresregle­ringen, mot det kommunala planmonopo­let och mot de många och detaljstyr­ande byggregler­na. Det säger något om hur mycket reform som behövs på bostadsmar­knaden.

Men i väntan på sådan förändring lär väldigt många husdrömmar förbli just drömmar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden