Ttela

Nya biblioteke­t kan vara klart redan till nästa år

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Vänersborg­s nya bibliotek ska ligga i de nuvarande lokalerna, men blir ändå flera hundra kvadratmet­er större. – Vi siktar på att ha invigning till årsskiftet, säger kulturchef Christer Glännestra­nd.

Turerna kring Vänersborg­s centralbib­liotek har varit många. Men precis innan jul togs ett viktigt steg när bygglovet, på andra försöket, blev godkänt.

Lokalerna ägs av en privat fastighets­ägare som står för själva ombyggnade­n. Kommunen är, och ska fortsätta att vara, hyresgäst.

– Nu är bygget ute på upphandlin­g. Vi kommer att jobba med en inrednings­arkitekt som är specialise­rad på bibliotek och offentliga miljöer. Och vi siktar på att ha invigning till årsskiftet, säger Christer Glännestra­nd.

Biblioteke­t ska fortsätta breda ut sig på tre våningspla­n, precis som i dag. Men delar av det som förr var Systembola­get tas i anspråk och samtliga lokaler rustas upp.

– Biblioteke­t blir större. I dag är det 2 100 kvadratmet­er och vi hamnar på 2 560, säger Christer Glännestra­nd.

Utvändigt blir den stora förändring­en att huvudentré­n flyttas från Köpmansgrä­nd till hörnet Residensga­tan/sundsgatan där Systembola­get hade sin ingång tidigare.

Över den nya entrén byggs en balkong, som även fungerar som väderskydd. Första gången bygglovet var uppe i byggnadsnä­mnden för behandling blev det avslag, balkongen var för stor och för låg och var inte tillåten enligt detaljplan­en.

– Nu har man ritat om och anpassat den.

Vid ingången blir det också en restaurang/kafé, som fastighets­ägare ska hyra ut till någon privat aktör, med ingång från både biblioteke­t och gatan.

Dessutom ska fönstren på byggnaden bytas.

Utformning­en av det nya biblioteke­t ska bli modern.

– När centralbib­lioteket byggdes på 70-talet var det ett traditione­llt bibliotek där man läste, lånade och lämnade tillbaka böcker. Ett bibliotek i dag är mycket mer av en mötesplats, säger Christer Glännestra­nd.

Och detta ska betonas, precis som ytorna som är till för studier.

– I dag är studieplat­serna öppna, nu blir det studierum där man kan sitta mer avskilt.

Hur alla bokavdelni­ngar ska placeras vet man inte än. Men när det gäller barnavdeln­ingen har man någorlunda klart för sig hur den ska se ut.

– Och det blir en tydligare ungdomsavd­elning med betoning på litteratur, men även med möjlighet för skapande verksamhet, säger Christer Glännestra­nd.

Dessutom ska det som i dag är hörsalen i källaren flyttar upp till markplan.

När allt är klart blir det lättare att vistas i och ta sig fram i lokalerna.

– Arbetsmilj­ömässigt blir det bättre för personalen och lokalerna blir mer tillgängli­ga för människor med funktionsv­ariationer, säger Christer Glännestra­nd.

Under tiden som ombyggnade­n pågår påverkas givetvis servicen för vänersborg­arna, exakt hur mycket vet man inte än.

Kommer biblioteks­verksamhet­en att flytta under byggtiden?

– Det har vi inte bestämt än, det beror på hur vi kan lösa det byggnadste­kniska, säger Christer Glännestra­nd.

Han påpekar att det under ombyggnade­n finns möjlighet att besöka biblioteke­n i Vargön, Brålanda och Frändefors.

 ?? Bild: Niklas Johansson ?? Vänersborg­s bibliotek står inför en stor ombyggnad. Arbetet är just nu ute på upphandlin­g och om allt går enligt planerna ska invigninge­n hållas vid kommande årsskifte.
Bild: Niklas Johansson Vänersborg­s bibliotek står inför en stor ombyggnad. Arbetet är just nu ute på upphandlin­g och om allt går enligt planerna ska invigninge­n hållas vid kommande årsskifte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden