Ttela

Tidiga ultraljud för gravida ställs in

- Johanna Lundberg johanna.lundberg@ttela.se 072-183 69 00

Nu-sjukvården har tillfällig­t ställt in tidiga ultraljud vid graviditet­er. Orsaken är att delar av personalst­yrkan på kvinnoklin­iken istället måste arbeta med covidvård.

Tidiga ultraljud som görs i graviditet­svecka 12–13 har erbjudits under något år till gravida i Nu-sjukvården. Men sedan i december har kvinnoklin­iken varit tvungna att ställa in de tidiga ultraljude­n eftersom belastning­en inom sjukvården ökat i samband med den ökande smittsprid­ningen.

– Delar av personalen på kvinnoklin­iken – sjuksköter­skor, barnmorsko­r, undersköte­rskor och läkare – har flyttats för att arbeta med covidvård just nu, säger Lilian Fors, avdelnings­chef för obstetrisk­a mottagning­en.

De tidiga ultraljude­n drogs in av samma anledning redan under coronatopp­en i våras. Det var först i september som de åter började erbjudas, men nu är det alltså paus igen. Gravida erbjuds fortfarand­e de så kallade rutinultra­ljuden som görs i vecka 18–19.

Enligt Lilian Fors finns det två huvudsakli­ga syften med det tidiga ultraljude­t.

– Det ger oss en något bättre datering av graviditet­en än vid rutinultra­ljudet. Om det är tvillingar finns det en liten vinst att tidigt kunna avgöra om det är enäggselle­r tvåäggstvi­llingar, eftersom gravida med enäggstvil­lingar kan behöva lite fler kontroller.

Lilian Fors bedömer att ungefär 250 tidiga ultraljud normalt brukar genomföras varje månad.

När tror du att ni kan komma igång med ultraljude­n igen?

– Det är lite svårt att säga, men när vi ser en tydlig nedgång i smittsprid­ningen startar vi igen.

Vad har ni fått för reaktioner från gravida som berörs?

– Merparten har förståelse för situatione­n, men vissa blir förstås ledsna och tycker att det är tråkigt.

Kub-test som är ett test för fosterdiag­nostik som också genomförs med hjälp av ultraljud i vecka 12–13 berörs inte av förändring­arna, utan genomförs som vanligt.

 ?? Bild: Tore Meek ?? nu-sjukvården har tillfällig­t ställt in tidiga ultraljud vid graviditet­er. Orsaken är att delar av personalst­yrkan på kvinnoklin­iken istället måste arbeta med covidvård.
Bild: Tore Meek nu-sjukvården har tillfällig­t ställt in tidiga ultraljud vid graviditet­er. Orsaken är att delar av personalst­yrkan på kvinnoklin­iken istället måste arbeta med covidvård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden