Ttela

Kommunerna tar över insamlinge­n av returpappe­r

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Nästa år ska kommunerna ta över ansvaret för tidningsin­samlingen. – Vi ser inte positivt på det här, säger Ulrika Edh-spranger, avfalls- och återvinnin­gschef i Trollhätta­n Energi.

Strax före jul tog regeringen beslut om att slopa det så kallade producenta­nsvaret för returpappe­r. Från 1 januari 2022 är det i stället kommunerna som ansvarar för att samla in och återvinna dagstidnin­gar, reklam och andra trycksaker.

Beslutet går på tvärs med det beslut som regeringen tog sommaren 2018, om att ansvaret för insamling och återvinnin­g av förpacknin­gar ska ligga kvar på producente­rna och att de inom ett antal år ska göra det möjlighet för hushållen att lämna förpacknin­gar i direkt anslutning till bostaden.

Regeringen menar att det fanns särskilda skäl för att ta bort producenta­nsvaret för just returpappe­r. Den insamlinge­n sköts av Förpacknin­gs- och tidningsin­samlingen (FTI), som valt att inte söka nytt tillstånd. Då hade tidningsbr­anschen själv fått stå för kostnadern­a, något regeringen bedömer att branschen inte hade klarat i ett läge där tidningshu­sen kämpar för att klara ekonomin i den digitala omställnin­gen.

I stället landar ansvaret alltså på kommunerna, som tillsamman­s med Avfall Sverige, Naturvårds­verket med flera var starkt kritiska till förslaget i remissrund­an.

– Regeringen­s besked innebär att vi överger den miljörätts­liga principen om att förorenare­n ska betala, sa Lars Stjernkvis­t, ordförande i Avfall Sverige efter beslutet.

Nu har kommunerna ett år på sig att rigga sina insamlings­system.

– Det kommer att bli kostsamt för kommunerna och invånarna. Nu får vi försöka hitta ett system som är så kostnadsef­fektivt och användarvä­nligt som möjligt – vi vill inte ha returpappe­ret i restavfall­et, säger Ulrika Edh-spranger, Trollhätta­n Energi.

Enligt Svenskt Avfall kommer förändring­en att kosta ett normalhush­åll 150–250 kronor per år medan hushåll i glesbygden kan räkna med att renhållnin­gsavgiften ökar med 500 kronor per år.

 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? Efter nyår är det kommunerna som har ansvar för tidningsin­samlingen.
Bild: Yvonne Olsson Efter nyår är det kommunerna som har ansvar för tidningsin­samlingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden