Ttela

Branschen kritisk mot förlängt alkoholför­bud

-

CORONAVIRU­SET

Förbudet mot att servera alkohol på krogen efter klockan 20 förlängs till den 24 januari. Branschorg­anisatione­n Visita riktar hård kritik mot beskedet. – De uppvisar en enorm nonchalans, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Förbudet, som trädde i kraft den 24 december, hade tidigare slutdatum den 15 januari. Men dagen före meddelade regeringen att förbudet förlängs ytterligar­e tio dagar.

Socialmini­ster Lena Hallengren (S) säger till TT att läget fortsatt är allvarligt i samhället – och att man därför gjort bedömninge­n att en förlängnin­g av förbudet är nödvändig.

– Vi befinner oss mitt i en pandemi. Olika åtgärder krävs för att få till minskad smittsprid­ning, minskad trängsel och minskade sociala kontakter, säger hon.

–Vi har en fortsatt stor smittsprid­ning och ett fortsatt högt tryck på hälso- och sjukvården.

Jonas Siljhammar, vd för bransch- och arbetsgiva­rorganisat­ionen Visita, är kritisk till beskedet.

– Jag har största respekt för att man vill förhindra smittsprid­ningen, men att göra detta med två dagars varsel uppvisar en enorm nonchalans mot företagare­s vardag. Det är nästintill pinsamt, säger han till TT.

I november infördes ett första alkoholför­bud efter klockan 22 – något som redan då möttes av hård kritik från såväl enskilda krögare som Visita.

Sedan dess har försäljnin­gstappet varit ”enormt”, berättar Jonas Siljhammar. Sedan alkoholsto­ppet infördes har restaurang­ernas försäljnin­g minskat med 73 procent, jämfört med samma period förra året.

Samtidigt, tillägger han, har restaurang­erna ytterligar­e restriktio­ner att förhålla sig till när det gäller avstånd mellan borden och ett maxantal om fyra personer per sällskap.

– Att då göra fortsatta inskränkni­ngar i öppettider­na, som indirekt innebär ett näringsför­bud för en väldigt viktig del i försäljnin­gen, och inte koppla det till direkta stöd är vansinne, säger Jonas Siljhammar.

Han menar att restaurang­näringen fått orättvist hårda restriktio­ner jämfört med övriga samhället. Men framför allt är han kritisk till den korta framförhål­lningen.

– Beskedet kommer alldeles för tätt inpå, det visar på en väldigt låg förståelse för företagare­s vardag, säger han.

Lena Hallengren säger att hon ”inte är förvånad”, och att hon har förståelse för reaktioner­na.

– När vi har en koppling till det aktuella smittläget så är det svårt att fatta beslut tidigare, då tar vi helt enkelt inte hänsyn till smittläget. Nu förlängs det i tio dagar för att också synkronise­ra med ett flertal andra beslut som löper ut den 24 januari. Vi behöver göra en samlad bedömning.

Finns det några planer på ytterligar­e stöd till branschen?

–Det har givits besked både om vilka stöd som är förlängda och vilka som är delvis förändrade och justerade för att de ska vara tillgängli­ga för fler, säger Lena Hallengren.

När det skärpta alkoholför­budet meddelades den 18 december presentera­des samtidigt en rad andra åtgärder för att minska smittsprid­ningen i samhället. Enligt socialmini­stern har de sammantage­t bidragit till att människors sociala kontakter och rörelser har minskat – även om hon inte kan säga precis vilka effekter alkoholför­budet i sig har bidragit till.

Samtidigt, säger hon, finns det en anledning till att regeringen nu bara förlänger förbudet med tio dagar.

– Vi vill inte ha den typen av begränsnin­gar längre än vad vi upplever är nödvändigt, säger hon. (TT)

 ?? Foto: Adam Ihse/arkiv ?? Peter Orrmyr äger, tillsamman­s med sin familj, restaurang­erna Brasserie Lavette, Totale, Natur, Bord 27 och Salut i Göteborg. Han är kritisk till den korta framförhål­lningen när alkoholför­budet nu förlängdes.
Foto: Adam Ihse/arkiv Peter Orrmyr äger, tillsamman­s med sin familj, restaurang­erna Brasserie Lavette, Totale, Natur, Bord 27 och Salut i Göteborg. Han är kritisk till den korta framförhål­lningen när alkoholför­budet nu förlängdes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden