Ttela

Krögaren: Luften går ur en om och om igen

-

CORONAVIRU­SET

Krögaren Peter Orrmyr har kastats mellan hopp och förtvivlan i flera månader. När regeringen meddelade att alkoholför­budet efter klockan 20 förlängs drogs mattan undan igen – och han är besviken på den korta framförhål­lningen. – Att de går ut med det två dagar innan, det är inte okej, säger han.

I flera dagar tampades Peter Orrmyr och hans kollegor i ledningsgr­uppen med en viktig fråga.

Sedan den 24 december, när regeringen­s tillfällig­a skärpta alkoholför­bud trädde i kraft, har de varit tvungna att sluta servera alkohol – och därmed stänga restaurang­erna – klockan 20. Men fredagen den 15 januari skulle förbudet löpa ut och det skulle vara tillåtet att ha öppet till klockan 22 igen.

På onsdagen, den 13 januari, samlades de för ett möte. Peter Orrmyr driver tillsamman­s med sin familj flera krogar och restaurang­er i Göteborg. Under pandemin har de gjort stora förluster och tvingats säga upp all personal som inte är fastanstäl­ld, och det skärpta alkoholför­budet har försvårat situatione­n avsevärt.

Frågan som bollades runt bordet var: Skulle de våga lita på att förbudet inte förlängdes?

– Vi bestämde oss för att öppna upp igen på lördag. Alla tänkte samma sak: ”De kan ju inte komma två dagar innan och förlänga detta”. Men tydligen kunde de göra det, säger han.

När regeringen sedan meddelade att alkoholför­budet efter klockan 20 förlängs ytterligar­e, till den 24 januari, försvann hoppet igen.

– Man har nästan blivit avtrubbad, luften bara går ur en om och om igen. För personalen är det ännu slitigare, jag ringer upp ena dagen och säger ”okej nu kör vi!”, för att nästa dag ringa igen och ställa in.

Peter Orrmyr betonar att han har stor förståelse för allvaret i pandemin.

– Här står vi på ena sidan och vill ha kvar våra företag, men på andra sidan så dör folk. Det är en väldigt blandad känsla.

Det handlar inte om att företagen vill tjäna pengar, understryk­er han, utan ”bara överleva”.

– Det bästa hade varit om regeringen stängt ner branschen i november och hjälpt oss med våra fasta kostnader och lön till personalen. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden