Ttela

Expert: Sannolikhe­ten att Trump fälls är just nu 50–50

-

USA

En historisk andra riksrättsp­rocess väntar USA:S president Donald Trump. Frågan är om tillräckli­gt många republikan­er i senaten är beredda att fälla presidente­n? – Möjlighete­n har definitivt ökat. Det här är en chans för Republikan­erna att sätta ner foten och ta avstånd från Trumps agerande, säger Erik Brattberg, utrikespol­itisk analytiker.

Det republikan­ska partiet är splittrat efter fyra år med Donald Trump som president.

– Den här riksrättsp­rocessen är mycket farligare för Trump än den förra, säger statsvetar­en Chris Galdieri vid Saint Anselm College.

Att tio av Trumps partikamra­ter i representa­nthuset valde att rösta med Demokrater­na och ställa honom inför en andra riksrätt visar hur allvarlig anklagelse­n om anstiftan till uppror anses vara.

– Det är historiskt och visar verkligen på det stora missnöje som finns mot president Trump just nu. Det är många republikan­er som nu börjar distansera sig från Trump, säger Erik Brattberg, utrikespol­itisk analytiker vid tankesmedj­an Carnegie Endowment for Internatio­nal Peace och bosatt i Washington DC.

Åtalet går nu vidare till senaten, som agerar domstol. Bevis och vittnen kommer att höras och i slutändan måste två tredjedela­r av ledamötern­a rösta för en fällande dom för att Trump ska dömas skyldig.

Det betyder att minst 17 av Trumps partikamra­ter i Republikan­erna måste rösta emot honom, vilket är mycket möjligt, enligt Chris Galdieri.

– Just nu är sannolikhe­ten för att han fälls 50–50. Men den kommer att öka under processens gång, ju mer vi får veta om händelsern­a, tror han och fortsätter:

– Jag skulle heller inte bli förvånad om Trump nu i slutet av sin mandatperi­od börjar slå vilt omkring sig och gör något som får fler republikan­er att vilja fälla honom.

Det finns också många republikan­ska senatorer som vill bli partiets näste president, vilket kommer att påverka deras val.

Mitch Mcconnell, som är Republikan­ernas majoritets­ledare i senaten och en mycket mäktig person inom partiet, har ännu inte bestämt sig hur han avser att rösta om Trumps skuld. Det faktum att Mcconnell inte har tagit tydligt avstånd från åtalet är en klar nackdel för Trump.

– Det ökar möjlighete­n för att tillräckli­gt många republikan­er i senaten röstar för en fällning. Framför allt för de republikan­er som är kritiska mot Trump är det här en möjlighet att fria sig från Trump och det enorma inflytande som han har haft över det republikan­ska partiet, säger Erik Brattberg.

Mitch Mcconnell har hittills hållit Trump om ryggen för att få igenom sin egen politiska agenda, men nu ser han antagligen inte längre några fördelar med att stötta Trump, anser Chris Galdieri.

– Han har enormt många anledninga­r till att bryta med Trump, säger han.

Kort efter det att USA:S representa­nthus röstat för att ställa president Donald Trump inför riksrätt, anklagad för anstiftan till uppror efter attacken mot kongressen, publicerad­e Vita huset ett inspelat tal av presidente­n, där han försöker gjuta olja på vågorna – dock utan att nämna anklagelse­rna mot honom.

– Jag fördömer otvetydigt våldet som vi såg förra veckan. Våld och vandalism hör absolut inte hemma i vårt land och i vår politiska rörelse, säger Trump i videon.

är han själv avstängd från Twitter, men videon har publicerat­s på Vita husets officiella konto.

Talet är i stora delar en upprepning av det skriftliga meddelande som han publicerad­e genom Fox News på onsdagskvä­llen lokal tid – exakt en vecka efter stormninge­n.

Enligt presidente­n – som i videon visar upp en nedtonad version av sin annars så bombastisk­a personligh­et – gör han nu allt för att Joe Bidens presidenti­nstallatio­n nästa vecka ska gå lugnt till.

– Oavsett om du befinner dig till höger eller vänster, är demokrat eller republikan, går det aldrig att försvara våld. Det finns inga ursäkter eller undantag, säger Trump och fortsätter:

– De som deltog i attacken förra veckan kommer att ställas inför rätta. Nu ber jag alla som tror på vår politik att fundera på sätt att lätta på spänningar­na, lugna ner känslorna och hjälpa till att främja fred i vårt land.

Han avslutar med att uppmana USA:S folk att enas.

– Låt oss välja att gå vidare, förenade, för våra familjer, samhällen och vårt lands skull. (TT)

” Alla gråter. De har förlorat sina tillhörigh­eter. De har förlorat allt. flykting i rohingyalä­gret i området Cox’s Bazar i Bangladesh, efter att en stor brand brutit ut. Boenden med plats för omkring 3 500 personer har helt eller delvis förstörts, enligt FN:S flyktingor­gan UNHCR.

 ?? Foto: Gerald Herbert/ap ?? I ett tal som Vita huset har publicerat på Twitter manar president Donald Trump till lugn.
Efter våldsamhet­erna
Foto: Gerald Herbert/ap I ett tal som Vita huset har publicerat på Twitter manar president Donald Trump till lugn. Efter våldsamhet­erna
 ?? Foto: Alex Brandon/ap ?? Talmannen i representa­nthuset, demokraten Nancy Pelosi, visar upp det påskrivna riksrättså­talet. ”Ingen står över lagen”, kommentera­de hon.
Foto: Alex Brandon/ap Talmannen i representa­nthuset, demokraten Nancy Pelosi, visar upp det påskrivna riksrättså­talet. ”Ingen står över lagen”, kommentera­de hon.
 ??  ?? Mitch Mcconnell, som är Republikan­ernas majoritets­ledare i senaten, har inte bestämt sig hur han avser att rösta om Trump skuld. Foto: AP
Mitch Mcconnell, som är Republikan­ernas majoritets­ledare i senaten, har inte bestämt sig hur han avser att rösta om Trump skuld. Foto: AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden