Ttela

Fler än någonsin ringde Bris under jul

-

SAMHÄLLE

Fylla och bråk i hemmet och en allmän oro för samhällslä­get. Bris fick under jullovet ta emot 40 procent fler samtal än motsvarand­e period förra året.

Redan tidigt i december märkte Bris en ökning av samtal från barn som var oroliga för hur restriktio­nerna skulle komma att påverka julen. Det handlade om frånvaron av äldre släktingar, mindre umgänge med kompisar och en allmän oro inför julfirande­t hemma.

– Under hela förra året har vi sett att samtalen har ökat. Det är väldigt tydligt att tillvaron för många barn som befinner sig i utsatta situatione­r har förvärrats under pandemin och därför räknade vi med att det skulle bli en intensiv jul, säger Bris generalsek­reterare Magnus Jägerskog.

Under jullovet hade Bris kuratorer kontakt med 1 438 barn, vilket är en ökning med hela 40 procent jämfört med året innan. Det är även det högsta antalet sedan 2016, siffror tidigare än så finns inte att jämföra med, enligt Bris.

De flesta samtalen handlade om situatione­n i familjen, om bråk, otrygghet och föräldrar som dricker för mycket, men många uttrycker också en allmän oro och ångest över läget i samhället.

– Något som sticker ut är att samtalen om fysiskt våld och vuxnas missbruk mer än fördubblat­s den här julen. Barns utsatthet blir alltid tydlig under julloven, men i år har det varit extraordin­ärt, säger Magnus Jägerskog.

• 116 111 är ett Eu-harmoniser­at nummer dit barn upp till 18 år kan vända sig för stöd. I Sverige är det Bris kuratorer som svarar på hjälplinje­n varje dag klockan 9–12 och 14–21. (TT)

” Vi får in kallare luft som rör sig ner, så på fredagen ser det inte ut som att vi får plusgrader någonstans. meteorolog vid SMHI. I dag väntas det bli ett så kallat nationellt isdygn i Sverige. Nationellt isdygn betyder att ingen station i landet uppmäter en temperatur som går över nollan under ett helt dygn. (TT)

 ?? Foto: Fredrik Hjerling/bris ?? Magnus Jägerskog, Generalsek­reterare för Bris.
Foto: Fredrik Hjerling/bris Magnus Jägerskog, Generalsek­reterare för Bris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden