Ttela

Filminspel­ningar fortgår – trots pandemin

- Jakob Romin

Många premiärdat­um och inspelning­ar hade fortfarand­e stora frågetecke­n när Film i Väst presentera­de sitt vårprogram.

Att Vänersborg­sinspelade Lyckoviken skulle återkomma i början av året stod redan klart. Premiärdat­um för Camilla Läckbergs såpa är satt till 19 januari i år.

I övrigt var det många premiärdat­um som ännu ej är satta eftersom det råder stor osäkerhet kring filmvisnin­g på biografer i nuläget.

Det som dock framgick när Film i Väst presentera­de sitt vårprogram var att filmproduk­tionen har varit, och fortsätter vara aktiv i Västra Götaland.

Bakom en av de lokala inspelning­arna stod Ruben Östlund, som under presentati­onen summerade inspelning­såret samtidigt som han satt och klippte på sin senaste film ”Triangle of sadness”.

– Jag har aldrig haft en sån rolig inspelning. Teamet blev så sammanslut­et och folk jobbade som ett lag. Så det var både den värsta perioden och den absolut bästa. En bergochdal­bana i stress och känslostäm­ning, säger han.

Och det verkar ha gått bra att spela in film i Trollhätta­n, Göteborg och Grekland med världstjär­nor som Woody Harrelsson. Pandemin till trots.

– En rolig siffra är att vi tagit 1 061 covidtest och alla har varit negativa.

Bland kommande samprodukt­ioner finns flertalet kära återseende­n. Bland annat återkommer tv-serien Bäckström som baseras på Leif GW Perssons böcker.

Återkommer gör även Lars Von Triers närmast legendaris­ka tv-serie serie där Danmarks Rikshospit­al står i centrum.

”Riket Exodus” kommer ha premiär under 2022 men än är det inte offentligt vilka skådespela­re som medverkar. Det utlovas dock en mix av nya och mer välkända karaktärer från tidigare säsonger.

Med på vårens agenda finns även filmatiser­ingen av Alex Schulmans roman ”Bränn alla mina brev” som till stora delar kommer spelas in i Göteborg med omnejd.

– Det är oerhört inspireran­de att se hur mycket aktivitet det är i regionen vad gäller både inspelning och postproduk­tion, trots att tiderna inte är de lättaste. Det blir en vår med många stora och spännande projekt, en rolig start på nytt jobb, säger Kristina Börjeson, ny produktion­schef på Film i Väst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden