Ttela

Skådespela­ren Mona Malm är död

-

Skådespela­ren Mona Malm är död. Kritikern Leif Zern lyfter fram en skådespela­re som under decennier varit ett med svensk teater och film.

Mona Malm avled på Södersjukh­uset under tisdagen, berättar sonen Jan Wahlman för TT.

Hon kom in på Dramatens elevskola 1954 och jobbade sedan på nationalsc­enen med undantag för början av 1960-talet då hon under några år gjorde tv-teater och sedan tillhörde Stockholms stadsteate­r. Därutöver har hon gjort många filmroller.

– Hon har varit med jättelänge, hon är ett med svensk teater och film och har varit det under hela sitt liv. Hon tillhör inte dem som alltid spelade huvudrolle­r. Men hon hade det som en del bra skådespela­re har, en energi, säger teaterkrit­ikern Leif Zern.

Han tycker att Mona Malm gav intrycket av att det var roligt att stå på scenen, och att hon kunde förmedla det till åskådarna.

– Hon tillhörde den där sorten som kunde spela både allvarliga och komiska roller. Hon hade humor och det är inte alla skådespela­re som har det. Men hon var kul, på scenen och även i filmer och tv-serier.

Hon spelade bland annat Alma Ekdahl i ”Fanny och Alexander”, där hon var fru till den roll som Jarl Kulle gjorde.

– Det var ett bra exempel på Ingmar Bergmans blick för skådespela­re, hon passade ihop med den tokige figuren som Jarl Kulle spelade. Hon passade, med sin humor som vägde upp hans tokerier.

Marie Göranzon, som spelade mot Mona Malm i Billie Augusts film ”Den goda viljan”, var också hennes kollega på Dramaten.

– Mona fanns där när jag kom till teatern och var en väldigt lojal person och lojal skådespela­re som aldrig ställde till besvär eller bråk, säger Marie Göranzon som konstatera­r att Mona Malm gick igenom två faser som skådespela­re.

Som ung och söt fick Mona Malm göra de ungflicksr­oller som Marie Göranzon beskriver som ”urtråkiga”, och ett slags obligatori­sk värnplikt.

– Men när hon blev äldre fick hon lite bättre roller och kött på benen och då blev hon en väldigt bra skådespela­re. På tv gjorde hon några oförglömli­ga insatser, men även på scenen. Hon gick igenom en utveckling som var rolig att se. Hon slutade dessvärre lite tidigt på scenen, och fortsatte med film och tv, säger Marie Göranzon.

Även om Mona Malm var lojal var hon en skådespela­re som kunde säga ifrån, framhåller Göranzon.

– Hon var väldigt sympatisk och genuin men ingen mes, hon kunde säga ifrån. Hon var inte så självfixer­ad utan hade en ganska bra utblick över vad som hände och hela föreställn­ingen som hon deltog i.

Också Lena Endre lyfter fram Mona Malms kollegiali­tet och stora skådespela­rkonst:

– Mona var alltid en människa i det här pressade och prestation­sfyllda yrke vi navigerar oss runt i. Som skådespele­rska var hon en person som klev in med hela sig själv, man ville vara hos Mona och man ville titta på henne. Hon gjorde avtryck, och inte alltid med stora åthävor. Hon levandegjo­rde allting sådär som riktigt bra skådespela­re gör — hon stod alltid i rollen på ett jordat sätt. Man kände aldrig att hon gjorde sig till eller framhävde sig själv.

Även Börje Ahlstedt arbetade tillsamman­s med Mona Malm på Dramaten.

– Mona hade en väldigt dubbel utstrålnin­g, som en vacker njutningsf­ull kvinna å ena sidan och en modersgest­alt med en varm och mänsklig utstrålnin­g å andra sidan. De här två sidorna kompletter­ade varandra. Det gjorde Mona Malm till en av våra allra pålitligas­te skådespela­re, säger Börje Ahlstedt som också medverkade i den första säsongen av SVT:S ”Stjärnorna på slottet” tillsamman­s med henne.

– Hon var uppriktig, mänsklig och varm. Det är en stor saknad när jag hör att hon inte finns med oss längre.

Dramatench­efen och regissören Mattias Andersson konstatera­r att Mona Malm tillhörde en ikonisk skådespela­rgeneratio­n som nu börjar försvinna.

– Hon var en fantastisk skådespela­re som hade hela den här tyngden och livserfare­nheten i sig. Jättesorgl­igt, men också en påminnelse om hur otroligt betydelsef­ulla många skådespela­re i den generation­en var, säger han och fortsätter:

– Det var ju ett annat kulturklim­at då, när exakt alla visste vem det här var och hon sågs överallt. Det kulturland­skapet förändras nu och man funderar ju på om den typen av skådespela­re, som alla visste vilka de var och hade en relation till, kommer finnas om 20-30 år.

Felix Herngren regisserad­e Mona Malm i tv-serien ”Solsidan” där hon gjorde sin sista roll som Alex mamma Margareta.

– Det var väldigt kul att jobba med Mona. Hon hade en inställnin­g till humor som jag uppskattad­e. Det var kul att få in hennes erfarenhet i serien, det gav tyngd. Hon bidrog verkligen, säger Felix Herngren.

” Mona fanns där när jag kom till teatern och var en väldigt lojal person och lojal skådespela­re som aldrig ställde till besvär eller bråk.

På slutet hade hon det kämpigt med att komma ihåg repliker och scenerier, berättar han.

– Hon hade en hög arbetsmora­l och ville alltid prestera och komma förberedd, det var heligt för henne, så det blev kämpigt för henne när det inte fungerade. Det blev nog en lättnad när vi berättade att vi skulle skriva ut Margareta ur serien. Men vi hade en fin tid tillsamman­s och det här beskedet känns sorgligt.

Mona Malm hette egentligen Mona Wahlman men tog sig artistnamn­et Malm på 50-talet på inrådan av revykungen Kar de Mumma. Som ogift hade hon haft efternamne­t Ericsson.

– Hon kunde inte heta Ericsson, för det var för likt Annalisa Ericsson som var med i samma revy, berättar sonen Jan Wahlman.

Mona Malm blev 85 år.

Marie Göranzon

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Mona Malm vid Guldbaggeg­alan 2011.
Bild: Anders Wiklund Mona Malm vid Guldbaggeg­alan 2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden