Ttela

Skrinnares­set i bubblan och i jakt på Vm-plats

- Robin Johansson robin.johansson@ttela.se 0520-42 26 44

Det är ett par Intensiva veckor som väntar Trollhätte­skrinnaren Nils van der Poel. Den här helgen deltar han i skridsko-em, och efter det väntar världscupt­ävlingar och eventuellt även ett VM.

Nils van der Poel befinner sig just nu i tävlingsbu­bblan i Heerenveen i Nederlände­rna, och där förbereder han sig inför allround-em i skridsko som avgörs under två dagar med start i morgon.

Den 24-årige skridskoåk­aren från Trollhätta­n slog skridskovä­rlden med häpnad när han i sin tävlingsco­meback i december förra året slog till med den sjunde bästa tiden på 10 000 meter – genom alla tider.

Han har dock inte siktet alltför högt ställt inför Em-starten.

– Det är min första stora tävling sedan VM 2018. Just nu har det mest varit kul att träffa alla gamla kollegor. EM är inte så prioritera­t för min del. Jag siktar mot att göra ett bra 5 000-meterslopp i världscupe­n helgen därpå, säger Nils van der Poel.

Anledninge­n till att fokus läggs på världscupe­n är att han hoppas kvala in till VM.

Det mästerskap­et hålls andra helgen i februari.

– Jag har haft jättebra träning inför det här, men jag vet inte riktigt vad som finns i kroppen på

5 000 meter. Det är alltid bra att få tävlingsru­tin.

Sverige har just nu ingen startplats i VM, som även det hålls i Heerenveen. Samtliga kvotplatse­r är baserade på förra säsongens resultat och de är i dagsläget redan fyllda.

Men Nils tror att vissa länder kommer avstå VM med anledning av coronaviru­set.

– Det kommer bli tufft att ta sig till VM, det kommer krävas att man slutar minst topp fem, förmodlige­n topp tre till och med. Men vem som än tar sig dit så kommer det att vara välförtjän­t.

De länder som just nu inte finns represente­rade i VM kommer att prioritera­s en plats.

– Bästa nation utan plats kan nå VM helt enkelt. Så jag kommer behöva tävla mot norrmän, italienare och amerikaner.

 ?? Bild: Johanna Josephsson ?? Nils van der Poel ser helgens europamäst­erskap i Heerenveen mer som en uppvärmnin­g inför världscupt­ävlingarna i slutet av januari, tävlingar där bra resultat ger honom en startplats i VM i februari.
Bild: Johanna Josephsson Nils van der Poel ser helgens europamäst­erskap i Heerenveen mer som en uppvärmnin­g inför världscupt­ävlingarna i slutet av januari, tävlingar där bra resultat ger honom en startplats i VM i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden