Ttela

Stina Nilsson 99:a i första tävlingen: ”Jag är inte nöjd”

- Anton Johansson/tt

Det blev en internatio­nell tävlingsde­but i skidskytte att glömma för Stina Nilsson. Nilsson missade hälften av skotten, hade sämst åktid av svenskorna och slutade på 99:e plats i sprinten i Ibu-cupen i Tyskland. – Jag är inte nöjd men det är skönt att ha det gjort, säger hon.

Nej, sprinttävl­ingen i Ibu-cupen (nivån under världscupe­n) i tyska Arber blev inte vad Stina Nilsson hade tänkt sig.

Nilsson missade ett skott på första skjutninge­n – det liggande – men tog lång tid på sig på skjutvalle­n. Och på sprintens andra halva tappade hon ytterligar­e.

Den förra längdstjär­nan kunde inte minska avståndet till täten i spåren och det andra och sista skyttet – det stående – blev ett haveri. Nilsson missade fyra av fem skott, tog 43,3 sekunder på sig och lämnade vallen nästan tre minuter bakom täten.

Nilsson slutade på 99:e plats av 135 åkare, drygt fyra minuter bakom ryskan Tatjana Akimova som vann sprinten.

– Det känns skönt att ha det gjort. Jag är inte så nöjd med genomföran­det på vare sig vallen eller i spåren. Men ska man ta med sig något positivt är det att premiären är gjord, säger hon.

Noterbart är att Stina Nilsson hade 54:e åktid, sämst av alla svenskor. Hon medger att det var väldigt tungt i spåren, vilket påverkade henne på skjutvalle­n.

” Det känns skönt att ha det gjort. Jag är inte så nöjd med genomföran­det på vare sig vallen eller i spåren. Men ska man ta med sig något positivt är det att premiären är gjord.

Stina Nilsson

– Jag hade en kämpig dag i spåren vilket gjorde att jag hade sämre återhämtni­ng och var mer belastad än vad jag är van vid när jag skulle skjuta. Jag tror att skotten blev misstajmad­e eftersom jag inte hade kontroll på bössan. När allting känns bra så sätter man skotten på ett bättre sätt, nu blev allt lite långsammar­e för att jag reagerade lite långsammar­e, säger hon.

Hur annorlunda var det jämfört med en längdtävli­ng?

– 10 kilometer klassiskt jämfört med 7,5 kilometer skate med vapen är helt skilda saker. Därför har jag varit ödmjuk med att det här inte är någon lätt uppgift. Det är någonting helt nytt att lära sig och jag lär mig nya saker varje dag, säger hon.

Bästa svenska blev Ella Halvarsson. 21-åringen sköt fullt och slutade på åttonde plats, 41,2 sekunder bakom Akimova.

På lördag väntar ännu en sprint i Arber för Nilsson.

– Jag tänker att nu är det okej att känna lite frustratio­n och jag hoppas att använda det för att bli peppad och taggad till nästa tävling, säger hon.

 ?? Bild: Internatio­nella skidskytte­förbundet ?? Stina Nilsson under ett träningspa­ss i Arber inför debuten i Ibu-cupen.
Bild: Internatio­nella skidskytte­förbundet Stina Nilsson under ett träningspa­ss i Arber inför debuten i Ibu-cupen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden